Производството на електроенергия в България се е понижило с 8%

...
Производството на електроенергия в България се е понижило с 8%
Коментари Харесай

Износът на българска електроенергия се е понижил с над 40% за година

Производството на електрическа енергия в България се е намалило с 8% през предходната година, демонстрират данни на Електроенергийния систематичен оператор.

Всъщност макар сериозната икономическа рецесия, която докара до спад на Брутният вътрешен продукт на България от 8,6% през второто и спад от 5,2% през третото тримесечие на 2020 година, потреблението на електрическа енергия вътре в страната не се е намалило сензитивно. Данните на ЕСО демонстрират, че българския бизнес и семейства са намалили използването на електрическа енергия единствено с 2,6% през предходната година до 37,3 млн. мегаватчаса.

Голямата разлика идва от износа на създадената в България електрическа енергия. Страната ни е изнесла с 41% по-малко сила спрямо 2019 година

Базовите електрически централи (тоест АЕЦ и ТЕЦ) са намалили производството си с 10% до 34 млн. мегаватчаса, т.е. към 90% от всичката електрическа енергия, генерирана у нас.

Съответно присъединяване на възобновимите енергийни източници като слънчеви и вятърни централи, в преносната мрежа се е нараснало с 10%, а в разпределителната мрежа с 5%. Токът от Водноелектрическа централа се усилва с 1%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР