Производството на електроенергия от въглища в Европа през 2021 г.

...
Производството на електроенергия от въглища в Европа през 2021 г.
Коментари Харесай

Зелено? Европа увеличи производството на ток от въглища, за сметка на газа

Производството на електрическа енергия от въглища в Европа през 2021 година се е нараснало с над 11%, до момента в който производството с потребление на газ, в противен случай, е намаляло с 1%, заради високите цени на " синьото гориво ", оповестява Международната организация по енергетика (МАЕ), представена от организация Прайм.

Спадът на цените на природния газ през 2020 година доста понижи потреблението на въглища в производството на електрическа енергия в доста райони на света, в това число в Европа, напомня МАЕ. Тази наклонност обаче стартира да се трансформира още през втората половина на 2020 година, поради повишаването на газа.

" През втората половина на 2021 година нарастването на цените на газа " работеше " против потреблението на синьото гориво при производството на електрическа енергия. В резултат на това,

производството на електрическа енергия от въглища в Европа набъбна с повече от 11% през 2021 година, до момента в който делът на газовите поколения понижа с 1% ", написа МАЕ в новия си отчет за пазара на газ.

Прави усещане също, че през първата половина на предходната година търсенето на газ в света като цяло демонстрира постоянен напредък и съгласно специалистите от МАЕ, то се усилва с съвсем 7% на годишна база.

" Обаче, последователното утежняване на индикаторите на търсенето и предлагането на пазара на газ и произлизащото от това нарастване на цените на газа, се отразиха отрицателно на търсенето през втората половина на 2021 година, като доведоха до неговото закъснение и надлежно преход към различни горива (включително петрол) и в някои случаи, до понижаване на търсенето на природен газ. В резултат, потреблението на газ в света като цяло през 2021 година се е нараснало с 4,6% ", обобщава МАЕ.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР