Производителят на цимент Холсим България планира да придобие и останалите

...
Производителят на цимент Холсим България планира да придобие и останалите
Коментари Харесай

Циментовият завод "Холсим" ще има втори собствен бетонов възел в София

Производителят на цимент " Холсим България " възнамерява да придобие и останалите 70% от " Транспорт строй ", която има бетонов възел в столичния квартал " Дружба ". Съобщение за това беше подадено в края на февруари в Комисията за защита на конкуренцията, която би трябвало да утвърди концентрацията. Сделката се чака да понижи оперативните разноски на " Холсим ", като централизира поръчките и усъвършенства превоза. В момента циментовата компания има бетонов център в западната част на София, както и два в Пловдив.
Купувач и продавач
Според уведомлението до антимонополното ведомство договорката не се чака да окаже въздействие върху пазара, защото и сега " Холсим " има дял в " Транспорт строй ", а придобиването на едноличен надзор няма да промени пазарното състояние на по-малкото сдружение. Циментовата компания, която е притежател на завода в село Бели извор край Враца, закупи 30% от " Транспорт строй " през 2011 година Това стана посредством нарастване на капитала, като " Холсим " влага в компанията общо 3.4 млн. лева Мажоритарен притежател и до момента е Таня Ненкова. По предварителни данни за 2021 година сдружението има оборот над 9 млн. лева, а заетите са към 30 души.

Самата " Холсим " е доста по-голяма компания (виж таблицата). Освен циментов цех и бетонови възли тя има и няколко дъщерни сдружения, които се занимават с рандеман на кариерни материали. Компанията е част от швейцарската група Holcim.
Реклама Ефект от договорката
Придобиването на останалите 70% от " Холсим " няма да докара до смяна на активността на " Транспорт строй ", която включва произвеждане и продажба на бетон и бетонови произведения на територията на София и покрайнината. Планира се след договорката сдружението да се влее в " Холсим ", което ще докара до по-ефективно ръководство. В същото време бетоновите възли на двете компании се намират в двата края на столицата - в " Надежда " и " Дружба ", а с въвеждането на обединен център за приемане и осъществяване на поръчките ще се усъвършенстват транспортните дистанции и вследствие на това ще се снижат оперативните разноски, обясниха от " Холсим " за " Капитал ". " Въвеждането на положителните практики, ноу-хау и стандарти в производството на бетон, прилагани от групата Holcim, и в придобиваното дружество ще увеличи доверието на клиентите и ще затвърди пазарните позиции на " Холсим България " в София ", прибавиха от там.
Пазар в рецесия
И двете компании регистрират спад на приходите през спешната 2020 година, като той е много по-съществен при " Транспорт строй ". В доклада на сдружението се показва, че понижението е отчасти поради следствията от коронавирус върху строителния отрасъл. От " Холсим " разясниха, че и при тях пандемията е отправила съществено предизвикателство, което е изисквало да се подхващат бързи ограничения за здравето на чиновниците и жизнеспособността на бизнеса. " Ситуацията се усложни още повече в средата на предходната година след фрапантния скок в цените на горивата и енергоносителите, който засегна съществено предприятията от материалния бранш и докара до доста повишаване на индустриалните ни разноски във всички сегменти ", прибавиха от компанията.

От там въпреки всичко регистрират като удобен обстоятелството, че жилищното строителство се резервира на устойчиви равнища. " Надяваме се плануваните планове в областта на инфраструктурното и промишленото строителство да продължат да се извършват по проект и като цяло обстановката да се усъвършенства след възобновяване на икономическата интензивност в страната ", споделиха от " Холсим ".
Бетон онлайнНаскоро " Холсим България " отвори първия в страната като част от напъните си за въвеждане на технологии и решения за по-интелигентно и налично строителство. Платформата е ориентирана към дребни строителни компании и майстори, както и към непрофесионалисти, които с изключение на да поръчат бетон, могат да получат и консултация. Сайтът дава опция на клиентите да дефинират верния артикул според от това какво ще стоят (фундамент, алея, басейн и т.н.), а калкулатор им оказва помощ да изчислят нужното количество. От доставките през платформата могат да се възползват клиентите в София, Пловдив и регионите към двата града. Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР