Производителят на цигарените марки Lucky Strike и Camel се присъедини

...
Производителят на цигарените марки Lucky Strike и Camel се присъедини
Коментари Харесай

British AmericanTobacco разработва ваксина срещу коронавируса

Производителят на цигарените марки Lucky Strike и Camel се причисли към фирмите, които създават ваксина против Covid-19. Компанията отглежда евентуален антиген в генетично модифицирани тютюневи насаждения, оповестява Financial Times.

Вчера British American Tobacco (BAT) разгласи, че биотехнологичното й отделение Kentucky BioProcessing употребява " лична бързорастяща технология за засаждане на тютюн ", която е в предклинична фаза и се тества върху животни. Това е една от многото обществени компании в международната конкуренция за създаване на ваксина. BAT чака да създава сред 1 млн. и 3 млн. дози седмично и да стартира клинични изследвания през юни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Тютюнът идва на помощ

Цигареният производител, който е част от показателя FTSE 100, разгласи, че е клонирал част от генетичния материал на вируса и е създал евентуален антиген - протеин, който провокира производството на антитела и разрешава на имунната система да предотврати зараза. Генното шифроване на антигена е инжектирано в тютюневи растения преди шест седмици. Реколтата от растенията е събрана, а протеинът - извлечен за тестване.

" Разработването на ваксини е предизвикателна и сложна работа, само че имаме вяра, че сме създали незабравим пробив с нашата технология за засаждане на тютюн ", разяснява шефът на научните проучвания на BAT Дейвид О`Райли.

От компанията допълват още, че " търсят " благоприятни условия за подпомагане с държавни организации, с цел да стартират тестванията върху хора " допустимо най-скоро ", и прецизират, че са говорили с Американската организация по надзор на храните и медикаментите, както и с Министерството на здравеопазването и обществените грижи на Англия.

BAT разяснява, че тютюнът, който убива милиони пушачи всяка година, е подобаващ отчасти за медицински изследвания. Той не може да бъде преносител на патогени, които предизвикват болести при индивида, а евентуалните антигени могат да се натрупат в растението в границите на шест седмици " спрямо стандартните способи, които биха лишили месеци ".

Борбата с ковид по света

През 2014 година Kentucky BioProcessing (KBP) влезе в новинарските заглавия, откакто разгласи, че създава ваксина срещу ебола, която ще помогне да се управлява болестта в Западна Африка. Биотехнологичната група беше добита през същата година от цигарения производител Reynolds American, който беше платен от BAT през 2017 година в договорка за 49 милиарда $, създавайки най-голямата цигарена обществена компания. Преди експлоадирането на пандемията фокусът на KBP беше върху основаването на нова ваксина срещу грип, която е на път да стартира първото си клинично изследване.

Списъкът на Световната здравна организация с компании, които създават ваксина против вируса, включва 54 претенденти по света. Те употребяват доста разнообразни технологии, измежду които протеинови антигени като в плана на BAT, и генетични ваксини, които карат човешкото тяло единствено да създаде вирусни антитела.

Фондация Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), която финансира и координира работата върху имунизационните препарати против ковид, сформира собствен лист, който надвишава 90 претенденти, само че към момента не е оповестен. От организацията споделят, че са нужни обширни клинични изследвания, които да покажат сигурността и успеваемостта на имунизацията. Дори всички проби и изследвания да се вършат с допустимо най-бързи темпове, те биха лишили 12-18 месеца, преди първият препарат да е подготвен за общо потребление.

О`Райли разяснява още, че BAT не се опасява от броя на другите ваксини, които се създават. " Хубаво е, че толкоз доста организации вършат крачка напред и се пробват да адресират Covid-19 ", споделя той. " Ще се нуждаем от сътрудници с фармацевтични качества, с цел да увеличим личните си старания, както и помощ от регулаторите за клиничните ни изследвания. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР