Производителят на оптични кабели и компоненти затваря R&D цикъла в

...
Производителят на оптични кабели и компоненти затваря R&D цикъла в
Коментари Харесай

Оптичният растеж на софийската фабрика на "Райхле и Де-Масари"

Производителят на оптични кабели и съставни елементи затваря R&D цикъла в София с изпитателна лаборатория за 1.2 млн. лева Швейцарската компания възнамерява втори цех в страната за нов артикул за 5G мрежи, създаден от българския екип Растящият бизнес на центровете за данни е вдигнал оборота на сдружението до 51 млн. лева през 2021 година
От концепцията до пазара. Целият цикъл на разработка и произвеждане на оптични кабели и съставни елементи за информационни мрежи към този момент може да се прави в софийската база на " Райхле и Де-Масари България пръдакшън ", която е част от швейцарската R&M. Това става допустимо с построяването на изпитателна лаборатория към фабриката в столицата, в която към този момент са вложени 600 хиляди лева, а още толкоз ще бъдат вложени във втория стадий на плана доникъде на идната година. Това доста ще съкрати времето до пазара, което ще даде основно конкурентно преимущество на компанията.

Междувременно на финалната права е стартирането на нов артикул за 5G мрежи, който е създаден напълно от българския екип. А за производството му групата възнамерява да построи втори цех в страната. Ускорение до пазара Местното сдружение " Райхле и Де-Масари " е основано през 2011 година, а самото произвеждане стартира година по-късно. За този интервал екипът на компанията нараства от 23 до 430 души, като единствено за последната година са наети към 50 души. " По-важното е, че пораснахме и като пълномощия. Започнахме като чисто индустриален център за обикновени оптични артикули, а понастоящем сме способен център в границите на R&M в региона на създаването на оптични решения. С построяването на тестов център затваряме целия развоен развой ", сподели шефът Радослав Радев. " Освен това ще можем да подсигуряваме качеството на продуктите, които създаваме тук. Ние даваме 25-годишна гаранция на редовно равнище ", добави ръководителят на развойния отдел Радосвета Радева.

В измервателната лаборатория към този момент могат да се изследват и управляват механичните свойства на създаваните артикули като резистентност на удар, вода, ниска и висока температура, както и оптичните им параметри. В момента тече втората фаза на плана, която включва съоръжение за спомагателни проби, още една климатична камера, измервателни устройства за самата оптична мрежа и така нататък Цялата инвестиция ще доближи 1.2 млн. лева
Започнахме като чисто индустриален център за обикновени оптични артикули, а понастоящем сме способен център в границите на R&M в региона на създаването на оптични решения, сподели шефът Радослав Радев Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Това ще разреши на компанията да съкрати времето за разработка. " Досега продуктите, които създавахме тук, се изпращаха за тестване в Швейцария, а това отнемаше прекалено много време. С новата лаборатория редуцираме времето до пазара, което е основен измерител за нас ", изясни Радев. Допълнително преимущество е и съществуването на индустриална база в България. " Така като създадем лабораторните проби, пускаме продукта и в индустриална среда за инспекция, т.е. всичко към този момент е под един покрив ", посочи той. Нов артикул, нов цех Развойният отдел в България на процедура е един от трите R&D центъра в границите на групата на световно равнище. Той е основан през 2012 година, когато отваря и заводът, като в началото в него работят 6 души. С годините функционалностите му последователно се уголемяват, пораства и броят на експертите, които към този момент са 19 души.

Именно българският екип стои зад създаването на нова за R&M продуктова категория, която към този момент е във заключителен стадий и е почнала процедура по патентоване. Това са решения за създаване на 5G мрежа (т.нар. fiber to thе antenna), които по думите на Радев набират необятна известност и са един от пазарните сегменти, които ще порастват най-бързо през идващите години. Причината е, че 5G мрежата изисква разполагането на доста повече кафези, а това значи и повече бизнес за компании като R&M.
Старши тест инженерът Денислав Досев изясни, че продуктовите решения за 5G са оптимално лесни за инсталиране и поддръжка Фотограф: Надежда Чипева
Самото произвеждане на продуктите също ще бъде в България. За задачата ще би трябвало да бъде построена нова фабрика, защото пространствата в София към този момент не доближават за съществуващата активност, а също така новите произведения изискват много огромни площи. " До края на годината би трябвало да сме подготвени с нашето предложение до борда на R&M по какъв начин ще осигурим растежа на компанията с втора индустриална постройка, която ще бъде предопределена единствено за производството на 5G съоръжение ", изясни Радев.

В момента се обмислят местоположения за втората фабрика, като София не е измежду тях поради практическата липса на безработица. Затова разновидностите за компанията са на към 150 км от столицата към Благоевград или към централната част на Южна България. " Северна България не е алтернатива, защото за жалост неналичието на инфраструктура е довела до много съществено обезлюдяване и там казусът с работната ръка е още по-голям ", сподели Радев.
Реклама
По думите му концепцията е да се търси място, където има опция за така наречен модуларно (поетапно) разгръщане. " Не желаеме от началото да рискуваме с цялостния бизнес проект ", посочи той.

С плана за втора индустриална база на процедура швейцарската група, която от 2011 година до момента е вложила близо 20 млн. лева, ще продължи вложенията си в страната. " Това е доказателство, че групата дълготрайно има намерение да продължи развиването на локалното си наличие ", сподели Радев.
Фотограф: Надежда Чипева
Растеж и криза С разширението на бизнеса през последните години порастват и продажбите на " Райхле и Де-Масари ", като през 2021 година компанията регистрира 14% растеж на приходите до малко над 51 млн. лева По думите на Радев към 5% от нарастването се дължи на инфлационни фактори, защото суровините и надлежно продуктите са поскъпнали. Останалата част обаче е от размерите, като най-вече пораства търсенето от центровете за данни. " Очакваме даже Европа да влезе в криза, този сегмент да не бъде обиден от макроикономическите катаклизми. От друга страна, частният бранш, както го назоваваме, или офис постройките, ще бъде по-сериозно обиден и ще се свие като пазар ", изясни Радев. А сигнал за идна криза компанията вижда в поевтиняването на превоза, където цените към този момент са много под равнищата при започване на годината.

ГрупатаReichle & De-Massari (R&M) е швейцарска компания, профилирана в създаването и производството на цялостни решения за създаване на информационни мрежи. Това включва технологии за окабеляване, съгласуваност и разпространяване, ръководство на мрежи и инфраструктура, систематични решения и други Работи в три бизнес сегмента - публични мрежи, местни мрежи и центрове за данни. Групата е основана през 1964 година и се има напълно от Мартин и Петер Райхле, които са второ потомство притежатели. Централата се намира в град Вецикон в кантона Цюрих. Компанията има 14 завода в Европа, Северна и Южна Америка и Азия и 1650 чиновници. Оборотът й за 2021 година е 274.2 млн. швейцарски франка (около 280 млн. евро), като нараства с 9.9% по отношение на миналата година. За последните пет години R&M е вложила приблизително 3.4% от приходите си в разработка на артикули.Софийското дружество е основен индустриален център главно за европейските пазари, само че немалка част от продукцията се изнася за Близкия изток, Северна и Южна Америка и Далечния изток. България и Индия на процедура са най-големите индустриални единици в границите на групата.
В измервателната лаборатория към този момент могат да се изследват и управляват механичните свойства на създаваните артикули като резистентност на удар, вода, ниска и висока температура, както и оптичните им параметри Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР