Производителят на автомобилни кабели и компоненти Язаки спира заводите си

Производителят на автомобилни кабели и компоненти Язаки спира заводите си ...

Производителят на автокомпоненти "Язаки" спира работата в българските си заводи.Производителят на автомобилни кабели и компоненти "Язаки" спира заводите си в Димитровград, Сливен и Ямбол до 5 април 2020 г, съобщиха от компанията. Причините са няколко - разпространение на коронавируса, въведените местни и националните здравни разпоредби и мерки за безопасност, както и спирането на производството на автомобили от страна на много клиенти на компанията.

Спирането на дейността засяга около 2470 служители в производствената база на "Язаки" в Димитровград и около 2000 служители в производствата в Сливен и Ямбол. То идва около седмица след протест на работниците в заводите и четири дни след съобщение от "Язаки", че всички мерки за взети и работата може да продължи.

В глобален мащаб над 20 регионални производствени обекта на "Язаки" или са прекратили всички операции, или са въвели частично спиране на дейността от този момент до 30 март, казват от компанията.

Към момента производството на автомобили в Европа и Китай са спрели почти всички големи концерни - VW Group, BMW, Mercedes, Daimler, Porsche, PSA Group, Renault, Fiat Chrysler Automobiles, Ford, Ferrari, Lamborghini, Nissan и Rolls-Roycе. Предстоят затваряния на мощности също в САЩ и Мексико.

Наскоро представители на работодателки организации прогнозираха, че производителите на авточасти ще бъде сериозна засегнати от епидемията от коронавирус. По данни на Автомобилен клъстър България в момента в сферата на автомобилната индустрия в страната работят 259 компании, с оборот 6.5 млрд. лева и ангажирани 65 хил. души.

Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (964)

Източник: dnevnik.bg