Производителите на яйца в България очакват цената им да продължи

...
Производителите на яйца в България очакват цената им да продължи
Коментари Харесай

Скокът на цената на яйцата е 80-100%, очаква се поскъпването да продължава

Производителите на яйца в България чакат цената им да продължи да пораства и след двойното повишаване през последната година. Прогнозата е на ръководителя на Асоциацията на промишленото птицевъдство у нас Даниел Божанков.
Ако съгласно показателя на тържищните цени, цените у нас са се повишили приблизително с 52% за година, то скокът в цената яйцата е 80, а тук-там 100 %. Причините съгласно Божанков са сложни. " Цената на яйцата, когато потеглиха да нарастват, беше извънредно ниска. Години сътрудниците работеха на загуба. Освен това 100% е скокът в цените на фуражите, усили се токът, горивата и всички други консумативи ", изяснява птицевъдът. Скокът в цените докара до по-малко ползване на яйца у нас. Но за сектора има добра вест. Заради всеобщия птичи грип в Европа и поради войната в Украйна се отваря сериозна пазарна ниша.
" В цяла Европа има дефицит на яйца, получаваме запитвания непрекъснато от разнообразни страни да им продаваме яйца, без оглед на цената ", посочва Божанков. Лошата вест за потребителите е, че не се чака поевтиняване, даже в противен случай.
" Тези прогнози са доста сложни за правене в тази геополитическа конюнктура, само че в случай че продължат нещата в същия дух, най-вероятно цената ще се усилва ", смята Божанков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР