Производителите на плодове, зеленчуци и картофи са недоволни от политиката

...
Производителите на плодове, зеленчуци и картофи са недоволни от политиката
Коментари Харесай

Производители на плодове и зеленчуци излязоха на протест

Производителите на плодове, зеленчуци и картофи са недоволни от политиката за подкрепяне на земеделското министерство. Те считат, че разпределението на средствата сред обособените браншове растениевъдство и отглеждане на животни би трябвало да стане след обширен разбор.

Земеделците през днешния ден се срещнаха с министър Иван Иванов.

Производители на плодове и зеленчуци от 10 неправителствени организации от страната блокираха през днешния ден на няколко пъти придвижването по пътя Пловдив-Карлово със земеделска техника.

От Националния съюз на градинарите, които бяха измежду уредниците на митинга, обявиха, че са недоволни от разпределението на парите по коронавирус ограниченията сред обособените производства в земеделието и се дава превес на животновъдите.



" След като забавиха заплащането на обвързаната поддръжка, получихме 25% по-малко, в сравнение с получихме предходната година. С последните ограничения и дейности, които се вършат, вървим надолу към заличаване на бранша, 8-9 пъти надолу понижение на площите ", сподели Мариана Милтенова, ръководител на Националния съюз на градинарите.

" Не са платени пропадналите площи от предходната година. Производителите, които не са си получили парите за пропадналите площи нямат и обвързано подкрепяне. Ние не плачем за пари, ние плачем, с цел да оцелеем. Една Гърция дава по 1000 евро на дребните стопанства ", сподели Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджански овощарски съюз.

В Столицата други недоволни аграрни производители на плодове, зеленчуци и картофи обявиха, че в случай че не бъдат обезщетени от държавното управление, идващият вторник ще излязат на митинг.

" Крайно време е парите към този момент да се разпределят на база на същински потребности, а не на това кой бранш е по-близо до властта и кое лоби е по-силно ", сподели Тодор Джиков, Национална асоциация на картофопроизводителите в България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР