Производителите на оръжия, боеприпаси, взривове и пиротехника в България вече

...
Производителите на оръжия, боеприпаси, взривове и пиротехника в България вече
Коментари Харесай

ГЕРБ отне контрола над оръжейната индустрия от МВР

Производителите на оръжия, муниции, гърмежи и пиротехника в България към този момент ще аплайват за разрешителни за дейностите си пред икономическото министерство. Досега разрешенията се издаваха от шефа на Главна дирекция „ Национална полиция ” на Министерство на вътрешните работи.

Промяната стана с промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения, които Народното събрание утвърди дефинитивно в четвъртък. Предложението за поправката пристигна от ГЕРБ. В претекстовете си към законопроекта ръководещите сбито обясниха, че при министъра на стопанската система е „ естественото място на контролната активност, когато става въпрос за стопанска система (производства) ”.

Управляващите разпоредиха на икономическото ведомство да сътвори в период до 3 години електронен указател на производителите, в който да се съхранява цялата съответстваща информация, в това число за самите оръжия – идентификационни данни на огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях, за направени преработки или модификации, за бракувани и унищожени оръжия, взривни субстанции и други Информацията за боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения ще се съхранява в период от 20 години след вписването й в регистъра, а за огнестрелните оръжия – 30 години.

За да се запълни новият указател, Министерство на вътрешните работи ще би трябвало да съобщи целия си списък за издадените до момента разрешителни на икономическото министерство. За това вътрешното ведомство разполага с 3 месеца от влизането в действие на смяната. На Министерство на вътрешните работи обаче се разрешава да резервира копие от документите си.

Издадените до влизането в действие на закона позволения и удостоверения резервират действието си. По досегашния ред ще се довършват и процедурите за издаване на такива, които не се завършили в период от 3 месеца след обнародването на закона.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР