Производителите на храни свалят цените на стоките си за износ,

...
Производителите на храни свалят цените на стоките си за износ,
Коментари Харесай

Производители свалят цени на храни, но само, ако са за износ

Производителите на храни смъкват цените на стоките си за експорт, само че не и на храните за пазара в страната, демонстрират данни на Национален статистически институт.

През септември цените на производителите на храни за експорт са с 8% по-ниски по отношение на същия месец на предходната година. А цените на производителите на храни за родния пазар са с 2,3% по-високи по отношение на предходната година. Това демонстрира, че конкуренцията в чужбина води до намаляване на цените, само че не и в България.

Само в границите на месец септември производителите на храни са намалили цените на стоките си за пазара в страната единствено с 0,2%, до момента в който за стоките за експорт са свалили цените доста повече – с 1,6%. Явно в редица други страни поради поевтиняването на главните първични материали има напън за събаряне на цените, само че в България това не се случва.

Подобна е обстановката и в редица други сектори. Например цените на производителите  на мебели за пазара в страната са с 9,5% по-високи по отношение на септември предходната година, а за същия интервал мебелите за експорт са поскъпнали единствено с 1,7%. Дрехите за експорт са поскъпнали със 7,1% за година, а облеклата за пазара в страната – с 8,7%.

Разликата в придвижването на цените на пазара в страната и чужбина при производството на кожени произведения е голяма. При обработката на кожи, производството на обувки и други кожени произведения за пазара в страната цените за година са нарастнали с над 35 на 100. В същото време цените на кожените произведения за експорт, освен че не са поскъпнали, а даже са поевтинели с 3,3%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР