Производителите на електромобили имат огромен проблем. И той е на

...
Производителите на електромобили имат огромен проблем. И той е на
Коментари Харесай

Иде ли краят на „електрическата ера в Германия?

Производителите на електрически автомобили имат голям проблем. И той е на най-големия пазар на коли в Европа като цяло - този в Германия. Откакто държавните дотации при покупка на електрически транспортни средства бяха спрени през декември, търсенето е спаднало с 54%. Дилърите на другите марки се борят със зъби и нокти да продадат единични бройки, само че още по-лошо е ситуацията на пазара втора употреба, написа в собствен разбор автомобилното издание Motor.es.
Германското държавно управление реши да отдръпна помощта за закупуване на електрически коли и след два месеца пазарът още веднъж показва трендове, които изглеждаха като нещо от предишното. Продажбата на термични транспортни средства търпи напредък, като това се отнася даже за колите на дизелово гориво, които са посочени като главен източник на замърсяване.
Германия се опита да стане втората европейска Норвегия в региона на електрическите коли, само че единствено за една нощ - след „ прекъсването на кранчето “ от страна на управляващите, пазарът се срина. Производителите се пробваха да спасят ситуацията, като поеха своя дял от държавната помощ, с цел да може продажбите да продължат, само че и това си има предел и завърши при започване на април.
Оттук нататък, който желае електрически автомобили, ще би трябвало самичък да поеме цялата цена. От декември насам продажбите спадат и обстановката няма за се усъвършенства. Федералният орган за авто превоз, по-известен като KBA, удостовери, че през февруари спадът е с 15%, до момента в който продажбите на бензинови коли са се нараснали с 2,3%, а на дизели - с 9,7%.
И в случай че производителите имат проблем с продажбата на нови коли, още по-лошо е ситуацията при търговците на коли втора употреба. Пример за това е дилър от Берлин, който е изкупил BMW i3 от клиент за 39 000 евро. Само преди година той щеше да го продаде незабавно, освен това на облага. Той съумява да го пласира година по-късно, като губи 5000 евро от договорката. И това е модел, който се смята за наличен, което значи, че би трябвало да се продаде по-лесно.
В първокласния сегмент нещата стават невъзможни, както е в тази ситуация с разгласен за продажба Mercedes-Benz EQE. Началната му цена е 140 000 евро, като притежателят би трябвало да чака няколко месеца и в последна сметка я понижава до 89 000 евро, с цел да може някой да се заинтересува от колата.
„ Правенето на бизнес с електрически коли въобще не е забавно. Автомобилите са с невисок оборот, тъй като не се одобряват от необятната аудитория “, безапелационни са в посланичество на използвани коли в Берлин. И допълват, че регулация, която подценява потребностите на клиентите и пазара, каквато е възбраната на продажбите на нови коли с ДВГ след 2035 година, няма по какъв начин да бъде сполучлива.
На това мнение са в BMW, където отхвърлят да посочат съответен период за отвод от продажбите на коли с ДВГ. Баварците са безапелационни, че ще оферират такива модели, до момента в който към тях има интерес от страна на потребителите. Точно на противоположния мнение са в Audi, откъдето потвърдиха, че през 2033 година ще създават единствено електрически коли. Засега не е мъчно да се разбере чия позиция е по-правилната...

Инвестор БГ
Бракуване на автомобил
без заплатен налог

Бракуване на автомобил без заплатен налог – мога ли да го направя. Това е един от най-често задаваните въпроси, пред които се изправяме, когато се окаже, че ремонтът на колата е безценен. Не може да си спомним платили ли сме налозите, само че желаеме да дадем колата за скрап. Нека дружно разберем.
Често се случва, колата да попадне в сервиза, а цената на ремонта да наподобява безразсъдно висока. Сякаш си споделяме – за тези пари мога да взема различен по-нов автомобил. Обаче, не помня платил ли съм налозите и мога ли без да съм ги платил да продам колата за скрап. Най-краткия отговор е – да, можете. Няма условие да сте си платил налозите, когато желаете да спрете остарялото си транспортно средство от придвижване. Данъците ви остават дължими и по-късно, изясняват експертите.
 
Как да бракувам кола

На първо място би трябвало да изберете лицензиран търговец на скрап, който изкупува остарели коли. Попитайте за оферта – тези компании имат калкулатори за коли за скрап. Може с едно позвъняване да научите цената.
След като научите цената се уверете, че ще изберете най-изгодната за Вас оферта. Задължително обърнете внимание дали превозът е безвъзмезден. Не пропускайте и чистата цена, тъй като има компании, които вършат рабат поради неметални първични материали като пластмаса, текстил, дунапрен и други
Има случаи, неточни купувачи дадат висока цена, с цел да подведат притежателя, а след това почват да смъкват сумата. Приспадат за превоз. Приспадат за гуми и седалки, тъй като не е чисто железно тегло. И най-после се окаже, че сумата е напълно друга.
Да продадете колата си за скрап не коства нищо. Безплатно е, няма налог или такса, която наизбежно се заплаща. Ако извършите умен избор, ще вземете сериозна и чиста сума за остарелия си автомобил. Без отбиви, удръжки и други
Тогава към тази сума може да прибавите и спестените пари от ремонта, който не си заслужаваше. Това ще бъде положително начало да си вземете друго, по-ново транспортно средство. И казусът Ви ще има великолепно и сполучливо решение. А, Вие, към този момент ще имате нов автомобил.

Отписване на кола от данъчното

Заедно със свалянето на номерата ви се издава уверение за дерегистрация. Колкото по-бързо ги занесете в КАТ, толкоз по-добре. Даже не се редите по опашките. Отивате на гишето за отписване и предавате номерата с този документ, който се издава при извозването на остарялото МПС. Няма такси или други заплащания. Колата се отписва от КАТ, а с това се снема от доклад и в общината. Така се стопират и налозите за нея.
След това, може да идете в данъчното след известно време и да заплатите това, което сте дължали все още на бракуването. То не е категорично дължимо преди и по време на продажбата на колата за скрап.
Плъзна нова онлайн машинация при
покупка на автомобил " втора употреба "

За 2022 година по статистика на КАТ са регистрирани над 266 000 автомобила. 220 304 от тях са използваните транспортни средства. През 2023 година се вижда растеж на записаните коли - над 295 000 автомобила, от които близо 239 000 са втора ръка.
От Асоциация на вносителите на коли предизвестяват, че неотдавна на българския пазар е навлязла нова онлайн машинация с търговия на коли.
" Напоследък идват доста тъжби от неточни търговци, които споделят че напущат незабавно България и продават автомобила на доста ниска цена. Искат да им се изпрати капаро или аванс и по-късно няма никаква връзка с този човек ", изясни схемата пред Нова тв Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на коли.
Неговите наблюдения демонстрират, че у нас се следи фрапантно повишаване на колите " втора употреба " - над 40 на 100. Според специалистите покачването на цените се дължи основно на пандемията, по време на която автомобилната промишленост беше съществено забавена.
" Новите коли внезапно завишиха цените, надлежно семействата в Западна Европа, които са привикнали всичко да им е на заем или лизинг, нямат опция да изплащат двойно или тройно по-скъпо един автомобил. Оттам нататък качването на цените на нови коли увеличи цените на втора ръка коли. Западноевропейците си карат колите, които са закупили, и не ги сменят ", сподели още Доросиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР