Производители на риба от Пловдивския регион търсят подкрепа, за да

...
Производители на риба от Пловдивския регион търсят подкрепа, за да
Коментари Харесай

Производители на риба в Пловдив търсят държавна субсидия

Производители на риба от Пловдивския район търсят поддръжка, с цел да получат държавна дотация. Браншът не се финансира от бюджета, а в това време създава чиста и потребна храна, част от която се изнася и на европейския пазар.

Природните запаси за произвеждане на качествена риба са развили бранша в България в цялостния му набор.
Христо Христов - шеф на пъстървово стопанство: Капацитета на на това стопанство е 350 тона годишно - пъстърва.
Сладководните ферми обаче не са измежду предпочитаните за държавно субсидиране. Производители считат, че неналичието на подкрепяне ги постава в неравностойно състояние.
Емил Китанов - управител на рибовъдна плантация: Регулярно субсидиране за бранша няма. Някаква форма на облага, в случай че изобщо я има, е в доста ниски граници.
Рибовъдите желаят обезщетения. И механизми за приемането им като основаните в Румъния и Унгария.
Емил Китанов - управител на рибовъдна плантация: Формата на подкрепяне би следвало да бъде дефинирана или обвързана по някакъв метод с единица осъществена продукция - било кг, звук, или на база вложени храни.
От Агенцията по риболовство и аквакултури считат, че финансова поддръжка може да осветли изцяло сивия бранш в сектора.
Христомир Копчев - ИАРА Пловдив: Той, с цел да получи дотация, ще изисква съответните документи за фуража, с който храни рибата, ще узакони всички свои разноски, с цел да може да получава тази дотация.
От Асоциацията на производителите на рибни артикули обаче изрично се опълчиха на настояванията за държавна помощ. Според управлението на организацията за развиване на бранша сполучливо работи 7-годишната европейската стратегия „ Морско дело и риболовство ". В същото време от 3 200 язовира, в които се гледа риба, единствено 700 обекта са регистрирани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР