Производители и доставчици на храни чакат милиони по схеми на

...
Производители и доставчици на храни чакат милиони по схеми на
Коментари Харесай

Производители и доставчици на храни чакат милиони по схеми на ДФ Земеделие

Производители и снабдители на храни чакат милиони по схеми на Държавна фирма “Земеделие ” – за това алармираха част от пострадалите пред репортера ни Виктория Симеонова. Сумите са за доставени плодове по програмата “Училищен плод ” и млечни артикули по “Училищно мляко ” за образователните 2018-2019 и 2019-2020 година.

Сигналът

Фирми от цялата страна са правили доставки на хранителни артикули в учебни заведения в страната по въпросната скица. Уви, вместо заплащане, те получават уведомителни писма, че не дават отговор на критериите за приемане на финансирането или са направили нарушавания, което блокира изплащането на дължимите суми. Част от пострадалите вземат решение да заведат каузи против фонд “Земеделие ” и ги печелят. Въпреки това вместо погашение на сумите следва ново уведомително писмо. И по този начин спиралата продължава.

Всяка година близо 420 000 български деца, посещаващи над 3400 образователни заведения в цялата страна, хапват витамини по схемата “Училищен плод ”. За да се хранят по-здравословно българчетата, от Европейски Съюз отпускат към 4 млн. лв. годишно. Още толкоз се отделят от националния бюджет. Кого да изберат за доставките на плод и мляко, вземат решение образователните заведения. А контролът върху въпросния избор и администриране на схемите по предписание е в ръцете на фонд “Земеделие ”.

Сред пострадалите има както компании, по този начин и даже учебни заведения и общини. Всички те са доставили плодовете и млечните артикули, само че имат отводи за погашение на сумите по разнообразни аргументи. Сред тях вършат усещане компанията на обърналата се към нас Милена Рашева “Ню проджектс консулт ”, на която от Фонда дължат близо 800 000 лв.. Впечатляващи са и дължимите суми за “Фууд деливъри експрес ” – една от компаниите от скандалния склад за храни в Пловдив.

На тази компания също ѝ се дължи близо 1 милион лв.. Други, по-малки компании даже са се отказали да си търсят дължимите суми. За трети, неплащането води до банкрут и преустановяване на активността.

Потърпевшите преди седмица разгласиха и отворено писмо до институциите, с което призвовават дължимите суми да им бъдат изплатени./
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР