Програмата ще финансира дейности, свързани с разработване и внедряване на

...
Програмата ще финансира дейности, свързани с разработване и внедряване на
Коментари Харесай

Компании могат да получат нови 10 млн. евро за "зелени" проекти от Норвегия

Програмата ще финансира действия, свързани с създаване и внедряване на новаторски " зелени технологии ", " зелени артикули и услуги ", " зелени индустриални процеси "

© Анелия Николова Държавната организация " Иновации Норвегия " разгласи нова покана за набиране на планови оферти за " Иновации в зелената промишленост ". Предвиденият бюджет е 10.061 млн. евро, с които ще бъдат финансирани фирмени планове в поддръжка на устойчивото бизнес развиване. Крайният период за кандидатстване е 4 юни 2020 година

Без ограничавания за размера на компанията и бранша

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Допустими претенденти са както дребните и междинните, по този начин и огромните предприятия с не повече от 25% държавно присъединяване без ограничаване за бранша, в който работят. Фирмите би трябвало да имат минимум три години активност към датата на крайния период за подаване на плановите оферти.

Допуска се (но е задължително) и присъединяване на сътрудници - това може да бъде всяко частно или обществено сдружение (както комерсиално, по този начин и нетърговско), записано като юридическо лице в Норвегия или в България. Партньорските планове се предизвикват и ще получат спомагателни точки по време на оценката. Допълнителни точки ще бъдат присъдени за съдействие с организации от Норвегия.

За " зелени действия "

Минималният размер на безвъзмездната помощ (грант) е 200 хиляди евро, а оптималният - 1 млн. евро. Сумата може да варира сред 10% и 70% според от размера на предприятието, както и от района, в който оперира.

Програмата ще финансира действия, свързани с създаване и внедряване на новаторски " зелени технологии " (трябва да бъдат нови за предприятието), " зелени артикули и услуги ", " зелени индустриални процеси ". Всички планове би трябвало директно да способстват за годишен растеж на оборота и на чистата оперативна облага на компанията. Очаква се плановете да имат принос и за понижение на най-малко един от индикаторите за околната среда: нездравословни излъчвания, ползване на сила, разход на гориво и други

За възможни директни разноски се признават сумите за заплати и обществени осигуровки, за пътни и дневни, за покупката на ново или употребявано съоръжение, за консумативи и материали и други Одобрената компания е длъжна да
резервира собствеността си върху оборудването и да го употребява най-малко три години (при дребните и средните) и пет години (при огромните предприятия) след приключването на плана.

Допустим разход е и покупката на недвижими парцели и земя, само че единствено в случай че има директна връзка с задачите на плана и при изискване че сумата е не повече от 10% от общите възможни разноски. Закупените здания и земя не могат да бъдат продадени, наети или ипотекирани в границите на пет години след завършването на плана.

На британски език

Всяка компания може да кандидатства единствено с едно предложение. Документите би трябвало да бъдат подадени на британски език до " Иновация Норвегия " посредством електронния портал на организацията. Официалните удостоверения и заверените годишни счетоводни доклади могат да бъдат подадени на български език.

Кандидатите би трябвало да уведомят програмния оператор дали са употребявали съветник при подготовката на своя план и да дават информация за него.

Предстои осъществяване на осведомителни събития по места: 6 март - в Благоевград; 12 март - Сливен; 17 март - Русе; 18 март - Варна. Оперативно ръководство

" Иновация Норвегия " е държавна организация към норвежкото Министерство на търговията, индустрията и рибарството и оперира стратегия " Развитие на бизнес, нововъведенията и МСП " в България в границите на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 (Norway Grants). Към януари 2020 година към този момент са в осъществяване първите 14 плана по програмата с общ размер на предоставената безплатна финансова помощ от над 6 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР