Програмата, наречена Акустично коте на ЦРУ е включвала имплантиране на

...
Програмата, наречена Акустично коте на ЦРУ е включвала имплантиране на
Коментари Харесай

Операция Акустично коте - животните-киборги, помагащи в Студената война

Програмата, наречена " Акустично коте " на Централно разузнавателно управление на САЩ е включвала имплантиране на електронно шпионско съоръжение в живи котки, които по-късно се образоват да " подслушват " нищо неподозиращи противници от Студената война. Този опит на американските служби е позабравен, само че през днешния ден провокира по-силен интерес от всеки път.

Доклад от 1967 година демонстрира, че Централно разузнавателно управление на САЩ е похарчило милиони долари в опит да образова опитомени котки да шпионират Съветския съюз. Да, прочетохте вярно. Програмата, наречена " Акустично коте ", е включвала имплантиране на електронно шпионско съоръжение в живи котки и по-късно образованието им да " подслушват " нищо неподозиращи противници от Студената война.

Ако не вярвате, че тази неуместна стратегия е съществувала, можете да прочетете повече за нея в този меморандум, оповестен от Архива за национална сигурност:



Най-известното коте в шпионската история евентуално е белият персиец от филмите за Джеймс Бонд . Образът на изверг, който гали котка във филмите от началото на 60-те години, към този момент е мотив за веселба. По-малко прочут е котаракът, който през същото десетилетие Централно разузнавателно управление на САЩ се пробва да трансформира в разузнавач.

Операция " Акустично коте " е скришен проект за преобразяване на котките в портативни шпионски устройства. Въпреки това Централно разузнавателно управление на САЩ създава единствено едно акустично коте, тъй като изоставя плана, откакто пробата с тази котка се проваля извънредно.

" Акустичното коте " е било нещо като котешко-андроиден хибрид - котка киборг. Хирург вгради микрофон в ухото ѝ и радиопредавател в основата на черепа ѝ. Хирургът също по този начин вплитал антена в козината на котката, написа научният публицист Емили Антес в " Котката на Франкенщайн: прегръдка със смелите нови зверове на биотехнологиите ".

Агентите на Централно разузнавателно управление на САЩ се надявали, че ще могат да обучат котката да седи покрай задгранични чиновници. По този метод котката би могла скрито да предава персоналните им диалози на сътрудниците на Централно разузнавателно управление на САЩ.

" За първия формален тест чиновниците на Централно разузнавателно управление на САЩ закарали акустичната котка в парка и ѝ възложили да снима диалога на двама мъже, седящи на скамейка ", написа Антес. " Вместо това котката излязла на улицата, където била смачкана от такси " - не това беше резултатът, който те очаквали.

During the 1960s, the CIA tried to spy on the Soviet Union by implanting cats with listening devices. The project, known as " Acoustic Kitty, " was a failure and cost millions of dollars.
— Mickey is Procrastinating (@techfido)
" Проблемът беше, че котките не са изключително обучаеми ", написа тя. В мощно редактиран меморандум Централно разузнавателно управление на САЩ заключава: " Нашето дефинитивно изследване на подготвени котки... ни убеди, че програмата няма да се приспособи в на практика смисъл към нашите високоспециализирани потребности. "

Все отново това не значи, че напъните на американското държавно управление в региона на животинското инженерство са завършили. През 2006 година Агенцията за перспективни проучвателен планове в региона на защитата към Пентагона, или DARPA, изиска от учените да основат инсекти киборги (да, насекомите са животни).

С поддръжката на DARPA откриватели от Калифорнийския университет в Бъркли сполучливо създали бръмбар-киборг, чиито придвижвания могат да управляват отдалечено. През октомври 2009 година те оповестяват за резултатите си в Frontiers in Integrative Neuroscience.

On a lighter note…

The CIA was once experimenting with using cats as spies. It was called ‘Operation Acoustic Kitty’
— Jay Nelson
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР