Програмата е част от проекта LifeChanger и се реализира за

...
Програмата е част от проекта LifeChanger и се реализира за
Коментари Харесай

Учебен предмет „Разумни финанси“ ще даде финансова свобода на 500 ученици

Програмата е част от плана LifeChanger и се осъществя за четвърта година у нас

Ученици, учители и бизнес доброволци се събраха в JA Startup Хамбар в София Тех Парк, с цел да сложат начало на четвъртото издание на плана за повишение на финансовата подготвеност на десетокласници от цяла България, „ Знания, които трансформират живота " (LifeChanger). JA България и Метлайф България осъществят програмата, която беше инициирана от Фондация Метлайф преди 4 години.

Петте тематики на програмата „ Разумни финанси ", основана от JA България, ще бъдат показани от 23-ма доброволци от Метлайф България. Те ще преподават от ноември до март в общо 18 учебни заведения в София, Варна, Бургас, Пловдив, Пазарджик и Враца. Участници в плана LifeChanger ще бъдат близо 500 възпитаници от 10. клас от учебни заведения, в които не се учи стопанска система или финанси. Бизнес доброволци от Метлайф ще влязат в ролята на учители, които ще преподадат образователното наличие. Темите обгръщат областите икономисване, вложение, заеми, застраховки, персонален бюджет, фамилно финансово обмисляне и целеполагане.

„ Вие сте във възраст, в която най-вече получавате. Щом завършите учебно заведение ще влезете във възраст, в която ще би трябвало последователно да започнете да давате - да осигурите за някого вкъщи неща, които в този момент за вас обезпечават родителите ви. Когато се озовете в обстановка, в която и вие би трябвало да давате, ще разберете какъв брой е особено това, да би трябвало да намериш метод да дадеш на някого. Като възрастни можем да бъдем самостоятелни, само че можем да бъдем и подвластни, а когато сме подвластни, ставаме уязвими. Онова, което ще научите за персоналните финанси от доброволците от Метлайф през тази образователна година, ще ви помогне да бъдете по-независими и да не бъдете уязвими. " - с тези думи се обърна към учениците, които участваха на старта на плана Венцислав Арнаудов, шеф Човешки запаси в Метлайф България. Той цитира и данни от извършеното от JA и Метлайф представително изследване за финансовата накърнимост на българските семейства и заключи, че единствено посредством обучение данните могат да се трансформират.

Официален институционален сътрудник на плана е и Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД), която ще спомага за достигането на тематиките от плана до уязвими групи младежи. Това ще стане като JA България и доброволци от Метлайф обучат деца от Националния съвет на децата към ДАЗД да преподават една от тематиките на своите връстници, обвързвана със съставянето на персонален бюджет.

Всички възпитаници и учители, участващи в плана са поканени да се включат и в програмата „ Учебна компания " на JA, където с поддръжката на своите учители и бизнес ментори ще основат артикули и услуги, с подчертана обществена устременост и изгода за обществото. В края на образователната година те ще се състезават и за премията на Метлайф - " LifeChanger ".

„ Участието на учениците в програмата Учебна компания дава комплектност на техните знания, тъй като по този начин ще могат да надградят финансовата си подготвеност и посредством предприемачески опит. Това ще им покаже на процедура дали усвоените познания работят за тях. Иновационният лагер, заложен в програмата и основаването на образователна компания по модела на JA ще развият у участниците така наречен меки умения и способността им за работа в екип. " - сподели Вера Петканчин, шеф „ Оперативни действия " на JA България.

Програмата LifeChanger се осъществя с финансовата поддръжка на Фондация Метлайф и започва с „ Разумни финанси " в клас от 20 ноември, като измежду заложените детайли са финансов иновационен лагер напролет на 2018 година, присъединяване в Световната седмица на парите през март, основаване на образователна компания по модела на JA и показване на развития бизнес на процедура през юни 2018 година, в границите на Младежкия бизнес конгрес на JA " Изгряващи звезди ".

Вижте кино лентата за плана „ Знания, които трансформират живота " 2016/2017 година тук.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР