Програма „Околна среда” ще финансира с малко над 9 млн

...
Програма „Околна среда” ще финансира с малко над 9 млн
Коментари Харесай

Подобряват условията на птиците в защитена зона Берковица

Програма „ Околна среда” ще финансира с малко над 9 млн лева планове свързани с „ Мерки за възстановяване на природозащитното положение на птици “, оповестиха от Областния информативен център в Монтана.
Целта на процедурата е да се усъвършенства положението на предпазени типове птици на територията на Натура 2000. За област Монтана това е предпазена зона „ Берковица”, птиците са червеногърба сврачка, ливаден дърдавец, полска бъбрица и сив кълвач. Мерките могат да са характерни консервационни действия по възстановяване на местообитанията и хранителната база, поддържане на растителността в гнездовите места, поддържане на най-благоприятен воден режим в местообитанията, поддържане.
Могат да бъдат изпълнени ограничения за възобновяване и възстановяване на естествената среда на птиците за увеличение и оцеляването им, както и за основаване на растителни пояси в покрайнините на обработваемите земи, по крайбрежията на доловете и около река Бързия. С планове могат да аплайват звенна на Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието и храните, неправителствени организации, общини и научни институти.
Кандидатстването е напълно електронно, посредством осведомителната система ИСУН 2020.
Защитена зона „ Берковица” е избрана със заповед на министъра на околната среда и водите в края на 2008 година и включва: землищата на Берковица и селата Бързия, Ягодово, Слатина, Песочница, Мездрея, Бокиловци и с. Драганица от община Вършец. Предмет на запазване в нея са: червеногърба сврачка, ливаден дърдавец, полска бъбрица и сив кълвач.
В границите на зоната са неразрешени:премахването на синори, единични и групи дървета при обработката на земята;.залесяването на ливади, пасища и мери както и превръщането им в обработваема земя; потреблението на пестициди и минерални торове в пасища и ливади, както и косенето на ливадите преди 1 юли.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР