Прогнозите за климатичните модели на Европейската космическа агенция и НАСА

...
Прогнозите за климатичните модели на Европейската космическа агенция и НАСА
Коментари Харесай

Експерт за очаквания потоп: Не мислете, че моретата ще ни залеят изведнъж като в холивудски филм

Прогнозите за климатичните модели на Европейската галактическа организация и НАСА споделят, че до към 2050 година би трябвало да чакаме 30 сентиметра повишаване равнището на Световния океан. За последния век равнището се е покачило с 20 сантиметра.

Това разяснява пред Нова тв Георги Стефанов, специалист по промени на климата. 

Не очаквайте моретата да ни залеят внезапно като в холивудски филм, няма да има вълна цунами. Ще стане последователно. Но това, което към този момент виждаме е, че с всяка по-силна стихия плажовете изчезват, ерозират. Ето тази ерозия е нещото, което би трябвало да направляваме. И тук са ограниченията за акомодация на всяка една община, която е на брега. Защото има неща, които оше в този момент би трябвало да се възнамеряват. И тук едни от положителните опити са като на Холандия. Там построяват насипи и системи, с които управляват равнището на водата по отношение на географията и брега. Това би трябвало всяка страна да го направи, изясни той.

В България това, което би трябвало да се направи, е да се приготви инфраструктурата за тези промени, които към този момент настъпват. За момента единствено Българска академия на науките следи, разяснява той.

Много мъчно може да се каже каква част от крайбрежията могат действително да се защитят посредством подсилване. Това ще е доста мъчно, не на всички места и ще е доста скъпо. Затова би трябвало да се борим за това да не се повишават температурите и надлежно равнището на водата, а не да се борим с последствията. Затова има политика за затваряне на въглищните централи да вземем за пример. Пличината за тази мярка е, че 70% от световните излъчвания идват точно от въглищните централи. Много е значимо да знаем, че в исторически аспект 70% от нездравословните излъчвания са от Европа. Китай са последните две десетилетия. Именно поради това, поради този дисбаланс кара Европа да е на първа скорост, да бърза, тъй като в подтекста на историческите излъчвания тя е първа, изясни тя.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР