Прогнозата на КНСБ е до края на годината безработните да

...
Прогнозата на КНСБ е до края на годината безработните да
Коментари Харесай

КНСБ: Безработните ще надминат 330 хиляди до края на годината

Прогнозата на КНСБ е до края на годината безработните да надминат 330 хиляди. Смятаме, че есента ще имаме растеж, въпросът е дали може да бъде овладян с тази мярка, или трябват и нови.
Това съобщи пред Българска национална телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров, който каедно с Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, разясниха ситуацият в страната.

Мярката 60:40 продължава да работи и след изключителната епидемиологичната конюнктура.

Това стана ясно след вчерашното съвещание на тристранния съвет, въпреки и с някои промени и разширения към дадени действия и браншове на стопанската система.

" Ако е неотложно, мярката ще се продължи до края на годината. До момента демонстрира успеваемост - 134 млн. лв. са изплатени на бизнеса за към 160 хиляди души, това са съответни физически лица, за които е непокътната работата. За тези три месеца, до края на септември, ще бъдат подкрепени към 300 хиляди души, по тази причина се уголемяват и секторите - сезонни служащи, хотелиери, ресторантьорство, пътнически превоз. Разходите ще бъдат към 400-500 хиляди лв.. Виждате милиардът, който се чудихме дали ще се изхарчи, до края на годината ще прави работа, с цел да запазим заетостта в едни граници, в които са прилични. Заетостта ще намалее единствено с 2%, което значи 65 хиляди безработни души по отношение на предходната година. Това е оптимистичният сюжет ", уточни Димитров.

" Тези 290 лв. по Оперативна стратегия " Човешки запаси ", които от на следващия ден почват да работят - пътническият превоз и туризмът ще имат достъп до тях за поддръжка на служащите си. За тези два бранша поддръжката става 80:20. От 1 юли стартира да работи и мярка, в размер на 160 млн. лв., за туризма - целево, за назначението на безработни ", уточни още Пламен Димитров.

" Работодателските организации имаха много забележки по мярката. Голяма част от въпросите се почистиха. Нашите искания бяха за по-широк обсег, понижаване на администрацията, съкращаване на периодите за кандидатстване и разглеждане. Към момента ние имаме изгубени 110 хиляди работни места, това са записаните безработни в плюс, по данни на Агенцията по заетостта към 18 юни. Далеч сме от онази 400 хиляди изгубени през 2008-2009 година по време на икономическата рецесия. През 2010 огромна част от тези хора напуснаха страната. Тази мярка е навременна ", настоя Димитър Бранков.

Той изясни, че бизнесът чака и стартирането на грантовата стратегия за междинните предприятия, която е с огромен запас.

" Не би трябвало да се тормозим, че ограниченията са прекомерно великодушни, тъй като прилежащи на нас страни са дали милиони евро за поддръжка на предприятията си. Трябва да оценим взетите ограничения у нас. За нас е доста значимо всички тези ограничения да бъдат допълнени и с План за възобновяване на българската стопанска система след Коронавирус рецесията - пари от Европейски Съюз ще се получават против съответни проекти и към този момент множеството страни членки са почнали подготвителната работа по тях ", уточни той.

Пламен Димитров пресметна, че към 12-13 милиарда евро ще дойдат от Европейски Съюз към България в идващите 4 години за възобновяване на заетостта, стопанската система като цяло, конкурентните позиции, иновационния бранш и така нататък

" Три неща би трябвало да се създадат - поддръжка за всякаква инфраструктура, на второ място модернизиране на енергетиката, действителното произвеждане и на последно място браншове за иновационни пробиви ", изясни синдикалистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР