profit.bgВсички знаем, че липсата на сън може да доведе до

...
profit.bgВсички знаем, че липсата на сън може да доведе до
Коментари Харесай

Дългият сън има връзка с деменцията, твърдят учени

profit.bg

Всички знаем, че неналичието на сън може да докара до нежелани последици за нашето здраве.

Но съгласно ново изследване прекомерно дългият сън също може да демонстрира признаци на нежелани болести.

Въпреки че има безпределно количество изследвания, които свързват болести, като Алцхаймер и деменция, с неналичието на задоволително сън, новото проучване на Miller School of Medicine към University of Miami твърди, че хората, които спят по 9 часа и повече дневно, показват спадове в паметта и вербалните качества, предава metro.co.uk.

И двете положения се считат за ранни сигнали за деменция. 

Това не значи, че би трябвало трагично да намалите времето за сън, защото хората, спящи под 6 часа, слагат себе си във висок риск от деменция.

Както можете да очаквате, идеалният сън би трябвало да бъде с дълготрайност от към 7-8 часа.

Учените не са сигурни каква тъкмо е връзката сред несъразмерното спане и деменцията и наподобява, че тя не е толкоз елементарна. Те имат вяра, че хората с дименция страдат от раздор в мозъка, който ги кара да спят по-дълго.

Твърде многото сън се свързва с съществуване на лезии в мозъка, известни като хиперинтензивност на бялото вещество, за които се счита, че са породени от понижен приток на кръв към мозъка.

Наличието на тези лезии покачва риска от спад на когнитивните качества, деменция и инсулт.

Учените са наблюдавали 5 247 души на възраст сред 45 и 75 години, оценявайки тяхното внимание, памет, диалект, време за реакция и усещане.

На участниците в изследването е осъществен неврокогнитивен тест първоначално и в края на проучването, като са помолени да попълнят въпросници по отношение на техните привички за сън през последната седмица, в това число в кое време нормално лягат, кога се разсънват и дали имат потребност от сън денем.

Едва 15% от участниците в проучването спят приблизително по 9 часа всяка нощ, като тази група се отличава със спад на когниктивните качества в края на следения интервал. Паметта понижава с 13%, до момента в който вербалните качества записват спад от 20%.

Д-р Рамос, невролог и специалист по съня в University of Miami, показва, че безсънието и несъразмерното спане наподобява са свързани с понижаване на неврокогнитивното действие, което може да предшества появяването на заболяването на Алцхаймер или деменциа.

„ Забелязахме, че продължителните интервали на сън и хроничните признаци на бодърствуване водят до понижаване на паметта, функционалностите по осъществяване и скоростта на обработка на мозъка ”, продължава той.

„ Тези ограничения могат да предшестват развиването на леко когнитивно увреждане и заболяването на Алцхаймер. Бихме могли също по този начин да идентифицираме рискови пациенти, които могат да се възползват от ранната интервенция за попречване или понижаване на риска от деменция “, прибавя доктор Рамос.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР