profit.bgСгушено до Тоскана, в северната част на Умбрия, се намира

...
profit.bgСгушено до Тоскана, в северната част на Умбрия, се намира
Коментари Харесай

Коспая: Селото, превърнало се в държава за 4 века поради грешка

profit.bg

Сгушено до Тоскана, в северната част на Умбрия, се намира малко италианско село, наречено Коспая.

В продължение на съвсем четири века тази територия от малко над три квадратни километра е самостоятелна република, без държавно управление, закони, налози или нещо, което да трансформира жителите й в нация.

Тази особена политическа обстановка поражда по време на Ренесанса, което я прави още по-забележителна, защото по това време Италия е разкъсвана от битки за власт, дребни вендети и търговски вражди. Територия без държател по това време е нещо нечувано.

Историята стартира през 1431 година, когато папа Евгений IV взима заем от 25 000 златни флорина от херцога на Флоренция. Девет години по-късно, некадърен да ги върне, папата дава обещание да съобщи град Борго Сан Сеполкро и неговия окръг във притежание на херцога.

Двете страни се спогаждат, че новата граница ще следва хода на дребна река, наречена Рио. Това обаче е много постоянно срещано име на река. На латински даже " рио " значи „ река “. В цяла Италия има стотици дребни потоци, наречени Рио, като в този съответен регион са ситуирани два от тях, които текат единствено на половин километър един от различен.

Геодезистите, наети от папата и херцога, не са наясно с това, евентуално непознавайки района. Така че двете страни обрисуват границите на най-близката река Рио, без да знаят, че вършат неточност. В резултат на това мъничко парче земя сред двете реки не принадлежи нито на папата, нито на Флоренция. Именно там се намира Коспая.

Видяло опция в грешката, популацията на селцето незабавно го афишира за самостоятелна република, написа Amusing Planet. Това смущава геодезистите, само че нито папата, нито херцогът са склонни да се върнат на масата за договаряния и нещата са оставени такива, каквито са.

Коспая придобива самостоятелност през 1440 година Населението не сформира държавно управление, не написва закони, не събира войска и не заплаща налози. Вместо това те посвещават цялото си време и земя на селското стопанство и продават продуктите си на съседите.

Богатството им нараства, откакто тютюнът става наличен в средата на 16 век, донесен в Европа от Америка. В тези ранни дни се счита, че той има лечебни свойства и се предлага като лек за всичко - от артрит през главоболие до епилепсия.

Не лишава доста време на европейците да открият и другата страна на тютюна. През 1563 година швейцарският доктор Конрад Геснер отбелязва, че дъвченето или пушенето на тютюневи листа води до „ тип спокойно пиене “.

Католическата черква се пробва да ограничи потреблението на тютюн без огромен триумф, трансформирайки я в грях. В средата на 1600 година папа Урбан VIII заплашва с отделяне всеки, който пуши в църквата, а папа Инокентий X е смутен от възходящата приложимост на тютюн измежду свещениците.



Отглеждането на тютюн става мъчно в Италия, само че в Република Коспая процъфтява, тъй като тя е отвън юрисдикцията на папата. Скоро тя става център за развъждане на тютюн в Тоскана, както и център за противозаконна търговия с тази стока в Италия.

Тъй като новината за неповторимия статут на Коспая се популяризира далеко, тя стартира да притегля търговците на тютюн. От безобидно малко селце прераства в терен за безчестни търговци, избягващи налозите върху всевъзможни артикули - от текстил до храни.

Именно корупцията и злоупотребата с икономическата независимост в последна сметка разделят републиката.



През 1826 година - след 386 години безредица, папата и великият херцог на Тоскана разрушават Република Коспая и разделят територията между тях, като църквата взима лъвския къс. Населението губи свободата си.

Коспая получава лиценз да продължи да отглежда тютюн, стеснен до половин милион растения годишно - повече от задоволително, с цел да се устоят стоте семейства, които живеят там.

Днес Коспая е просто село в забравено кътче на Умбрия. Единствената улика, водеща към забавната му история, е жълт знак откъм пътя, който гордо прогласява „ Бивша република Коспая “, и надпис над вратата на църквата, гласящ Perpetua et Firma Libertas, което значи Сила и безконечна независимост.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР