profit.bgЖивотът на пазач на фара винаги е самотен.В продължение на

profit.bgЖивотът на пазач на фара винаги е самотен.В продължение на ...

Най-самотното място на света.profit.bg

Животът на пазач на фара винаги е самотен.

В продължение на шестдесет години тези, които обслужват Stannard Rock Light в Горното езеро (Lake Superior на английски), обаче водят наистина изключително уединено съществуване, посочва Amusing Planet.

Известен като "най-самотното място на света", Stannard Rock Light се намира в северната половина на езерото. Най-близката земя - остров Маниту, е разположен на около 40 км на северозапад, което го прави най-далечния фар в Съединените щати, а вероятно и в целия свят.Рифът, върху който днес стои фарът, е открит през 1835 г. от капитан Чарлз Станард. Той е разтревожен от тази подводна скала толкова далеч от брега във води, за които се смята, че са безопасни.

 

С увеличаването на морския трафик потенциалната опасност от рифа нараства. Американската служба по фаровете решава, че е необходима навигационна светлина в района, но не е сигурна дали някаква структура може да оцелее върху откритата скала във водите на езеро, известно с яростните си бури.

През 1868 г. е построен временен маяк за тестване на стабилността на скалата. Едва след като тази структура оцелява в бурите в продължение на няколко години, инженерите заявяват, че на рифа може да бъде построен фар.

За изграждането му са необходими пет дълги и трудни години. Всяка пролет работниците се връщат на фара, за да открият работата си, съсипана от зимните бури и ледовете. В определени моменти те правят повече ремонти, отколкото строеж. През лятото бурите често спират работата, забавяйки строителството.

В крайна сметка, фарът е завършен и осветен за първи път през 1882 г. Той е висок близо 24 метра и има седем нива, които предлагат на обитателите му помещения за сън, кухня, читалня и други. Животът в този отдалечен край на света е самотен и суров. На пазачите на фара не им е позволено да водят на работа представители на семейството си. За да се борят с ужасната изолация, екипите се сменят, след като прекарат три седмици на скалата.

Луи Уилкс, който заема тази позиция в продължение на 20 дълги години - от 1936 до 1956 г., прекарва рекордните 99 последователни дни на фара - подвиг, до който никой друг пазач не е успял дори да се доближи. Самотата е толкова смазваща, че един от тях заплашва, че ще плува до брега, ако не дойде веднага лодка да го вземе. 

Пазачите напускат фара в края на корабоплавателния сезон, който свършва в началото на декември, и се връщат на него през март. Тогава откриват работното си място, покрито с дебел слой лед. Използват чукове и кирки, за да влязат в него.

Пътуването до самия фар също не е никак лесно. Една година в езерото има толкова много лед, че пазачите се добират до Stannard Rock Light чак през юли.

През цялото лято бурни северозападни ветрове разбиват в кулата деветметрови вълни, а когато пазачите трябва да я напуснат, те се връзват с въжета, за да не бъдат отнесени във водата. 

Напускането на фара в края на корабоплавателния сезон е също толкова опасно. През 1913 г. целият е покрит с близо 4 метра лед. Необходими са 12 човека и една седмица, за да спасят обитателите му.

През 1904 г. риболовна компания се наема да изведе пазачите от Stannard Rock Light, но изпраща кораб с две седмици закъснение. Дотогава четиримата мъже са погълнали всичките си провизии и обмислят самоубийствено бягство.

Първата истинска трагедия сполетява скалата в нощта на 18 юни 1961 г., когато мащабна експлозия на цистерни с бензин и пропан, използвани за гориво, убива 35-годишен мъж и ранява други трима. Те се надяват на бързо спасение, но минават два дни, преди бреговата охрана да разбере, че маякът не работи и няма радиовръзка с пазачите. 

На следващата година фарът е автоматизиран. Той е затворен за обществото и може да се наблюдава само от лодка или самолет.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected] по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``Последни новини``рекламаФорумФорум--> -->``реклама
``реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа``затвори X×За да продължите, трябва да се регистрирате в сайта Ако сте забравили вашата парола можете да я възстановите от

Източник: petel.bg