Профилът на длъжника е млад човек, образован, с добра професия,

...
Профилът на длъжника е млад човек, образован, с добра професия,
Коментари Харесай

Гражданите са по-изрядни платци от фирмите

 Профилът на длъжника е младеж, просветен, с добра специалност, най-често в IT сектора. Той си купува скъпи джаджи, като счита, че незабавно има потребност от тях, само че не може да си направи сметката. Затова би трябвало да се научи парите да му стигат до идната заплата. Това сподели Райна Миткова, шеф на EOS за България и ръководител на Асоциация на колекторските организации, представена от " Труд ".

Над 50% от просрочените отговорности на хората са към банки и компании за бързи заеми.

Гражданите са по-изрядни платци от компаниите, демонстрира изследване на компанията. В България единствено 18% от фактурите към жители са просрочени, до момента в който бизнесът бави заплащанията си, или въобще не заплаща по 25% от фактурите. За съпоставяне приблизително за страните от Европейски Съюз при жителите просрочията са 16%, а при бизнеса – 21%. Рекордьор по постоянни заплащания е Русия, която изпреварва по този индикатор даже Германия. В Русия 89% от всички заплащания се вършат в точния момент, а единствено 1% се отписват като несъбирами. Гражданите в Русия още веднъж са по-изрядни от компаниите като при тях единствено 4% от отговорностите са просрочени.

Освен че са по-изрядни, жителите в България стават и по-добри платци с времето. Дните просрочие при жителите понижават от 15 за предходната година на 14 за актуалната. Докато при бизнеса има противоположната наклонност. Срокът на просрочията се усилва от 19 на 21 дни. Като се има поради, че по принцип бизнесът дава толеранс от 34 дни и заплащания в този период се смятат за постоянни, се оказва, че при просрочие компаниите чакат парите си от своите неточни сътрудници приблизително 55 дни.

Тенденцията за възстановяване навиците за заплащане е присъща освен за България, а и за цяла Европа. У нас общо 77% от издадените фактури на жители и компании се заплащат в точния момент, при 76% през предходната година. 19% се заплащат със забавяне (при 20% година по-рано), а 4% се отписват заради неспособност да бъдат събрани въобще.

Запазва се наклонността съвсем всяка четвърта компания в България да се усеща застрашена от банкрут поради несъбрани вземания. Същевременно българските компании са много по-оптимистични за бъдещето по отношение на междинното равнище за компаниите от Европа.

Засега икономическа рецесия в България няма и се надявам по този начин да продължи до края на годината, съобщи Райна Миткова, ръководител на Асоциацията на колекторските организации в България. Но в Германия и Италия има признаци за закъснение на стопанската система и това няма по какъв начин да не се отрази и върху България, продължи тя. Но в този момент финансовите институции подхождат с много разсъдък при отпущането на заеми, продължи Райна Миткова. Бизнесът също е по-разумен в връзките с клиентите си. Затова даже да има последваща рецесия чакаме ударът да е доста по-малък по отношение на финансовата рецесията от 2008 година, тъй като сме си взели поуките, сподели Райна Миткова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР