Професор Зоненфелд, руската икономика се е свила само с 2,1%

...
Професор Зоненфелд, руската икономика се е свила само с 2,1%
Коментари Харесай

Професор от Йейл: руската икономика се сви под тази на Чили

Професор Зоненфелд, съветската стопанска система се е свила единствено с 2,1% през 2022 година, въпреки през април Световната банка да бе планувала спад от 11 %. През тази година МВФ даже чака Брутният вътрешен продукт на Русия да нарасне, въпреки и минимално - с 0,3 %. Справя ли се Русия сполучливо със глобите?

Данните на Световната банка и МВФ, на които се позовавате, са изцяло неправилни. Те са предоставени от Росстат. Ръководството на МВФ и Световната банка няма да ви го кажат, само че те нямат визия какъв е настоящият експорт и импорт на Русия. Причината е, че до второто тримесечие на 2022 година те (руските управляващи. - бел. ред.) са спрели да го оповестяват. Всичко, което МВФ и СБ получават, са измислени числа.

Има единствено две аргументи за икономическото оцеляване на Путин. Първата е пропагандата. Той се разсънва сутринта, взема някаква цифра за Брутният вътрешен продукт и я декларира. А МВФ и Световната банка я одобряват за действителна и я удостоверяват. Това безусловно значи да се попита Путин: каква Русия бихте желали да си визиите?

Какъв, съгласно Вашата оценка, ще е действителният Брутният вътрешен продукт на Русия през 2023 година?

Не знаем. Не мога да измисля някаква цифра, единствено тъй като Путин прави същото. Това, което сигурно знаем, е, че всички основни браншове на стопанската система са в крах. При автомобилната промишленост спадът е с цели 99 %, а търговията на дребно се е свила с 65 %. Получаваме тези данни от всички, продаващи в Русия или купуващи от Русия. Разбира се, съществува и контрабанда - електроника, която влиза в Русия през трети страни. Можете да изчакате 3 месеца, да платите 60% надценка и да получите авариен екран за вашия айфон. Но не можете да поддържате огромен индустриален бранш въз основата на нестабилни доставки на прекалено повишени цени.

Рублата спямо $ и еврото след наложеното петролно ембарго - карикатураСнимка: DW

И преди войната множеството хора в Русия към този момент работеха за държавното управление или за държавни компании. Сега уволнените инженери на IBM, в случай че не са избягали в прилежащи страни като Грузия или Узбекистан, работят в Русия и метат улиците. Путин се пробва да задържи хората, работещи в държавния сектор и финансира начинанието като изгаря валутните запаси, които се топят.

Разглобява се и съоръжение поради частите. Можем да ви предоставим фотоси, на които хиляди хладилници безусловно биват " разкъсвани ", с цел да се добият чипове, с цел да има за военните.

След началото на войната рублата укрепна по отношение на $. За какво приказва това?

Това е още една имитация. Рублата не се търгува на борсата сега. Дори не съществува черен пазар за покупко-продажба на рубли. И защото рублата не може да се обменя, невероятно е да се дефинира цената ѝ. Тогава за какво фондовият пазар не е паднал до нулата? Защото валутните запаси на Русия са замразени и притежателите им не могат да продават. Затова и пазарът спадна с 60%, а не със 100 %.

Успя ли Западът да нанесе мъчителен удар на Русия със глобите върху енергийния ѝ бранш?

Ако има нещо по-ефективно от отбраната на Киев, то това е фронталната офанзива против съветския енергиен бранш. В икономическо отношение Русия към този момент има второстепенна роля. Хората са привикнали да споделят, че стопанската система ѝ е по-малка от тази на Италия. Но в този момент тя е по-малка от стопанската система на Чили! В последна сметка две трети от съветската стопанска система е в енергийния бизнес. Днес знаем, че съветският газ към този момент е нежелателен. Миналата година 86% от газа в Европейски Съюз идваше от Русия. Сега той е по-малко от 7% с наклонност да спадне до нула.

Професор Джефри Зоненфелд от Йейлския университетСнимка: Wikipedia

Дъждовни води: Ще успее ли Русия в миналото още веднъж да трансформира Европейски Съюз в собствен главен пазар?

Не. Всъщност това, което Германия направи предходната година, бе знамение. Към днешна дата е построена крайбрежната инфраструктура за 3 терминала за полутечен природен газ. Планира се до края на зимата на 2023-24 година тя да разполага с 6 сходни терминала. Германия ги построи толкоз бързо, че човек би помислил, че всичките са били издигнати от китайски компании.

Сега Норвегия и Съединени американски щати поотделно доставят на пазара повече газ, в сравнение с Русия в своя пик. Съществуват и Алжир, и други страни с доста конкурентни цени на полутечен природен газ. Неговата цена спадна с към 70% за последната година и той става все по-достъпен. А всичко, с което разполага Путин, е природен газ през тръбопроводи.

Той споделя със фукане, че просто ще ги обърне и ще стартира да доставя на Индия и Китай. Но той не може да направи това! В последна сметка той не разполага с газовата инфраструктура за сходно нещо, а нейното създаване, което още не е почнало, ще отнеме 6 години.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР