Професор Димитър Тадаръков е новият „спасител“ на Благоевград с план

...
Професор Димитър Тадаръков е новият „спасител“ на Благоевград с план
Коментари Харесай

Професор Тадаръков спасява Благоевград и го превръща в супер град

Професор Димитър Тадаръков е новият „ избавител “ на Благоевград с проект за милиони, написа Инфомрежа.

Предлагам една ексцентрична задача, която в никакъв случай не е правена в България, само че е по европейски и международен модел. Така професорът разказа „ Концепцията за развиване на област Благоевград в интервала 2021 – 2040 година “.

Звучи дълголетно, новаторско, ново и в никакъв случай неосъществено до през днешния ден, а Благоевград може и да се окаже „ градът-държава “, който да даде звук за нечуван напредък освен на региона, само че и на цялата страна.

Проф. Тадаръков е поканен от кмета Томов и ще бъде част от екипа на Общината в настрана звено по нововъведенията.

Идеята на Концепцията, направена от професор Тадаръков още в далечната 2001 година, само че с друга цел, е област Благоевград да се отдели като свободна икономическа зона (СИЗ), което включва административни, структурни, данъчни и стопански промени за по-добър и печеливш живот.

Планира се и интернационално съдействие с Гърция и Северна Македония, където също да бъдат построени сходни зони.

Проф. Тадаръков изясни, че област Благоевград може да се трансформира в една дребна Ватикана, самостоятелна от властта и страната, само че съобразяваща се със законите ѝ и работеща на национално ниво, даже даваща образец за излекуване на цялата българска стопанска система.

В Концепцията професорът набеляза няколко точки, които да онагледят първичната концепция.

В проекта се планува: минимални съкращения на общинската администрация, назначение на заместник-кмет и отриване на звено „ Свободна икономическа зона Благоевград “, преструктуриране на данъчното звено, основаване на звено „ Произведено в Благоевград “, самостоятелност от страната.

По отношение на налозите в Свободната икономическа зона вложителите ще бъдат облекчени от налози в избран интервал от 3 до 5 години, в случай че вложат избрана сума в милиони в зоната.

Също по този начин се планува и освобождение от нотариални такси и позволения за градеж или понижението на таксите до 50%.

Общината ще загуби, само че след това ще печели двойно, сподели професорът.

Как обаче градът-държава ще живее в страната?

В рецептата си проф. Тадаръков споделя, че е допустимо да бъдат импортирани законодателни промени, съобразяващи се с режима на работа и живот в Благоевградската свободна икономическа зона.

Също по този начин СИЗ няма да се преценява с това кое е локалното или национално ръководство.

Концепцията е отворена и занапред ще се обясняват взаимоотношенията страна – община, съобщи Тадаръков.

Според него актуалното управление на Общината би трябвало да се бори да получи позволение сходен проект да бъде изпълнен.

Нестандартният път за развиване на Благоевград разяснява и кметът Томов, който показа, че персонално е поканил проф. Тадаръков.

На въпрос по какъв начин би се приела Концепцията въз основата на към този момент признатия в Общински съвет План за развиване на Благоевград, кметът съобщи, че този План е преизборен, а сега се създава Интегриран проект за развиване до 2027 година.

„ Трябва да се постави началото на смяната, със промяна на плочки и асфалт не става, трябват вложения “, съобщи Томов.

В звеното отпред с Тадаръков ще работят двама прависти и още един професор.

„ Казал съм на кмета, че нашите финансови връзки не ме вълнуват. Аз съм човек с благоприятни условия, постигнал всичко в живота си и по тази причина е значимо да дам Концепция и да стартира нещо ексцентрично тук – в Благоевград “, съобщи професорът, който е притежател на „ Рила метал “ – Благоевград, и „ Пирин плас “ – Гоце Делчев.

„ Не пристигам за заплатата. Вие най-после ще се убедите, че не съм взел нищо.

Той показа, че на терена на някогашния ЗМК, който ще бъде опустошен, се чака да бъде повдигнат огромна хранителна верига магазини, басейн и детски градини, както и заведения за хранене, в повърхност от 62 дка.

„ През 2001 година бях участник в една стратегия на един мой другар, прочетете точка 2 “, а в прословутата точка написа:

„ Създаване на шест свободни стопански зони – бургаска, варненска, кърджалийска, благоевградска, видинска, силистренска… Реалната безработица в тези региони е най-висока. Изборът на регионите е обвързван с местоположението им по отношение на другите страни. “

Избрах Благоевград, тъй като кметът ме предложения. Мои огромен другар е проф. Жечев, който направи връзката посред ни. Аз бях поканен да изградя проект за новата визия на региона.

Отговорността не е моя, аз ще напиша концепцията и ще я споделя с научния екип. Общинските съветници са тези, които ще кажат „ Да, ние сме в положение да преборим Благоевград да върви напред “ или „ Не, ние ще го спрем в това състояние, в което е “, описа професорът.

Той изясни, че разчита на разсъдъка на общинските съветници, а в случай че подобен не бъде проявен, то професорът ще се насочи към друга област.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР