Професионалните гимназии отново са на мода. Държавата отпуска милиони да

...
Професионалните гимназии отново са на мода. Държавата отпуска милиони да
Коментари Харесай

Професионалните гимназии не са отживелица

Професионалните гимназии още веднъж са на мода. Държавата отпуска милиони да поправки. Училищата, който ще получат финансиране, са профилирани в подготовката на фрагменти за селското и горско стопанство, ветеринарната медицина, шивашката индустрия и електрониката.

Въпреки, че компаниите в България към момента се тормозят да наемат гимназисти по дуалната форма на образование, в последните години има огромен прогрес. Компаниите желаят гаранции, че учащите ще останат да работят за тях и след дипломирането си, а сега такива няма. По дуалната форма на обучение компаниите поемат ангажимент всяка седмица за един ден да дават опция на гимназисти от 11-и и 12-и клас да работят против несъмнено месечно заплащане, с цел да имат опция учениците да усвояват и на практика познания, а освен теоретични. Компаниите също по този начин би трябвало да отделят най-малко един от чиновниците си, който да образова пристигналите гимназисти.

За да усъвършенства качеството на образованието, страната също реши да постави старания. Нови седем общински и държавни професионални гимназии ще бъдат актуализирани и преоборудвани с финансиране по ръководената от районното министерство оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година В тях ще бъдат вложени съвсем 8 млн. лева икономисан запас по предпочитана ос 3 „ Регионална просветителна инфраструктура “ на европейската стратегия.

Пет от професионалните гимназии, които ще получат финансиране, са в направление ветеринарна медицина, горско стопанство, растениевъдство и отглеждане на животни. С планове могат да аплайват общините Берковица – за Лесотехническа професионална гимназия, Две могили – за Професионална гимназия по селско стопанство „ К. А. Тимирязев “, Елхово – за Професионална гимназия по машинизация на селското стопанство „ Ернесто Че Гевара “, Нови пазар – за ремонт на Професионална гимназия по селско стопанство, и община Лозница – за Професионална гимназия по ветеринарна медицина и земеделие „ Александър Стамболийски “.

Министерството на образованието и науката може да подаде план за финансиране на ремонтни действия в Професионална гимназия по облекло „ Ана Май “ в Пловдив и Професионална гимназия по електроника и енергетика – Банско.

До момента по оперативната стратегия са финансирани 40 контракта на стойност от съвсем 160 млн. лева, с които се ремонтират десетки учебни заведения в цялата страна. Така се основат условия за съвременни просветителни услуги посредством възстановяване на просветителната инфраструктура в професионалните учебни заведения от национално и районно значение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР