Проф. Вили Лилков и разследващият журналист Христо Христoв ще разгледат

...
Проф. Вили Лилков и разследващият журналист Христо Христoв ще разгледат
Коментари Харесай

Непознати досега архиви разкриват как БКП погуби българския елит след 1944 г.

Проф. Вили Лилков и проверяващият публицист Христо Христoв ще прегледат систематичното заличаване на българския хайлайф в новата си книга " Погубената България ". Премиерата ще се състои на 15 май 2019 година от 18:00 ч. в хотел " Балкан ", зала " Средец ".

Книгата е огромното продължение на предходния им труд " Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност ", който бе публикуван преди 2 години. Той е едно от най-сериозните проучвания, отдадени на ориста на българския хайлайф след 9 септември 1944 година

" Погубената България " излиза на 15 май 2019 година и включва непроучени досега архиви на репресивния уред на Българска комунистическа партия, сведения, открити в районните държавни архиви, както и свидетелствата на наследници на така наречен " някогашни хора ". Тя ще бъде показана от главния редактор на издателство " Сиела " Захари Карабашлиев, ръководителя на софийското бюро на фондация " Конрад Аденауер " Торстен Гайслер и доктор Любомир Канов. Самите създатели ще опишат повече за работата си с документите от архивите на Държавна сигурност и срещите със очевидците за тези години и събития.

В книгата са включени сведения от архивите на Държавна сигурност и директни свидетелства за ликвидирането на елита в градовете Габрово, Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Добрич, Русе, Плевен, Севлиево, Горна Оряховица, Елена, Дряново, както и за съвсем незнайните политически правосъдни процеси, ориентирани против инженерно-техническата интелигенция.

Подробното и независимо проучване на проф. Вили Лилков и Христо Христов разкрива мащабите, формите и продължителността на репресиите, посредством които са заличени цели елементи от българското общество в интервала 1944–1989 година " Погубената България " възкресява паметта за доста познати и непознати персони, по своему герои, които, сложени на тествания, отстояват до край всемирен полезности в мрака на комунистическата държава-концлагер.

Вили Лилков е професор по физика, лекар на науките. Женен, с трима сина. Дългогодишен началник на катедрата по физика в Минно-геоложки университет " Св. Иван Рилски ". Общински консултант и заместител ръководител на Столичен общински съвет (1999-2014) и депутат в 43-то Народно заседание (2014-2017). От 2013 година изследва архивите на Държавна сигурност и по-специално документите, които са директно удостоверение за репресивната политика, която Българска комунистическа партия организира по отношение на някогашните хора, вследствие на което след " Девети ” " българският хайлайф е премахнат. Среща се с хора, претърпели концлагерите, пандизите и изселванията и записва техните свидетелства.

Христо Христов е проверяващ публицист с близо 30-годишен професионален опит. Основател е на уеб страниците desebg.com, agentibg.com и pametbg.com. Автор е на 13 документални следствия върху разнообразни закононарушения на комунистическия режим и корупцията през прехода, както и сценарист на 15 документални филми, отдадени на жертви на тоталитарното ръководство на Българска комунистическа партия. Носител е на всички влиятелни награди за проверяващата публицистика в България. Лауреат е на Гражданската премия на Европейския парламент (2014).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР