Проф. Вера Найденова, един от доайените на българското кинознание, критик

...
Проф. Вера Найденова, един от доайените на българското кинознание, критик
Коментари Харесай

Дългогодишна авторка на "Сега" с награда "Св. Паисий Хилендарски"

Проф. Вера Найденова, един от доайените на българското кинознание, критик и теоретик в региона на филмовото изкуство и създател на " Сега " от десетилетия, бе отличена с Държавната премия „ Св. Паисий Хилендарски “ на гала в Министерския съвет през днешния ден.

„ Знам кои хора получават тази премия и за мен тя постоянно е била недостижима, само че доживях. Аз съм родена на село, израснала, помня войната, помня основаването на ТКЗС-тата, което беше най-горчивата драма обществена, която съм следила. Позволявам си да мисля, че познавам и горестите и насладите на своя народ и отсам вероятно идва моята пословична обич към българското кино “, съобщи заяви проф. Найденова при приемането на премията. Сред предишните носители на наградата са проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев,  проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Валери Петров и др. Тазгодишната лауреатка бе избрана от жури с ръководител шефа на Българска академия на науките акад. Юлиян Ревалски. 

Проф. Вера Найденова означи, че е посветила живота си на рецензията и любовта към българското кино, защото и до през днешния ден е твърдо уверена, че е належащо духовно противоборство против безвкусицата. „ Както и че хората постоянно ще имат потребност да огледат своите безредици и разсъждения в тези на експертите “, посочи проф. Найденова. 

„ Критиката дава опция на самите режисьори да мислят за идващите филми и върху това, което оферират. Радвам се, че българското кино се развива сега – страхотни и сериали, и филми, и актьори, и създатели имаме. Така, че за нас фактически през днешния ден е прекрасен празник “, похвали се с знания в областта на киното и министър-председателят Бойко Борисов, който връчи оценката персонално.

По-рано тази седмица стана ясно и че министерството на културата е предложило на президента да издаде декрет за награждаването на проф. д.н. Вера Найденова с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ - огърлие за изключително значимите й заслуги в региона на националното кино изкуство и просвета.

Вера Найденова е родена през 1935 година в село Торос. Завършва българска лингвистика в СУ „ Св. Климент Охридски “ и театрознание в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Дългогодишен учител в НАТФИЗ, гост-преподавател в Нов български университет, СУ и други По проблемите на киното написа от 1962 година Автор е на огромен брой публикации и рецензии, на излъчвания по радиото и телевизията; на книги, измежду които са: " Човекът от екрана ", " Керваните на киното пътуват ", " Георги Георгиев - Гец ", " Кино - познато и непознато ", " Екранизацията - безконечен спор? ", " Унгарското кино 1968-2004 ",  " Българското кино. По следите на персоналния опит " ;  " Фестивалът Кан ", и др.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР