Проф. Севдалина Турманова се включи в двудневно заседание на Политическия

...
Проф. Севдалина Турманова се включи в двудневно заседание на Политическия
Коментари Харесай

Политическият комитет на Съвета на европейските общини и региони с апел за по-силни местни и регионални власти

Проф. Севдалина Турманова се включи в двудневно съвещание на Политическия комитет (ПК) на Съвета на европейските общини и райони (СЕОР), което се организира в чешката столица Прага и чийто хазаин бе кметът на града доктор к.м.н Бохуслав Свобода.



Форумът събра в заседателната зала на Пражкия общински съвет над 90 представители от националните асоциации, измежду които и двамата представители на българската делегация в СЕОР, проф. Турманова в качеството си на консултант в Общинския съвет - Бургас и Бедрие Газиюмер, зам.-председател на Общински съвет - Черноочене.

Политическият комитет утвърди бюджета за 2024 година, дългогодишната визия на СЕОР и календара на събитията. Беше признат и план на послание към членовете на Европейския парламент във връзка идните избори през 2024 година, както и проектопредложение на Декларация на европейските кметове за бъдещето на европейската градска политика. Документът ще бъде подписан на конгрес на европейските кметове на 24 януари 2024 година в границите на Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз. Тя е опция за кметовете и главните европейски градски мрежи да показват общи смели рекомендации към европейските институции за амбициозна европейска градска политика в бъдещия европейски политически мандат 2024-2029 година



В резиденцията на кмета Свобода се подписа Пражката декларация, в която се моли за,,повече доверие и по-силен глас на локалните и районни управляващи “. В документа се слага фокус главно върху нуждата от пълноценно и дейно присъединяване на локалните и районните управляващи и техните национални асоциации в политическите процеси на Европейски Съюз.

В рамките на съвещанието се организира спор на тематика - народна власт и използването на политиките на Европейската зелена договорка на локално равнище. В полемиката онлайн участваха заместник-генералният шеф на Групово дело,,Енергетика‘‘ на Европейската комисия Матю Балдуин, както и ръководителят на кабинета на заместник-председателя на Европейската комисия Дубравка Шуица. В полемиката стана ясно, че Европейската зелена договорка се обрисува като визионерска самодейност с небосвод до 2050 година Тя цели да трансформира Европа в първия в света безпристрастен във връзка с климата континент, за което се изисква интензивно присъединяване и поддръжка на общините и районите.



Следващото съвещание на ПК на СЕОР ще се организира на 17 юни следващата година в Сърбия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР