Проф. Пламен Павлов в интервю за предаването България, Европа и

...
Проф. Пламен Павлов в интервю за предаването България, Европа и
Коментари Харесай

Проф. Павлов за новия учебник по история в Русия: Това е дълбока и идеологическа обработка на младото поколение

Проф. Пламен Павлов в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

Нов учебник по история в Русия с раздел за войната в Украйна. Учебникът е за 11. Клас, разделът е именуван от Москва " специфична военна интервенция “. За това заяви съветският министър на образованието Сергей Кравцов. Коментар по тематиката ще направи в този момент проф. Пламен Павлов. Здравейте, професоре. 

Здравейте. 

Проф. Павлов, очаквате ли този учебник да провокира бурни реакции? Не знаем към момента какво тъкмо съдържа, само че какви са вашите упования? 

Аз мисля, че даже и от късия анонс, който направихте, се вижда, че това е една замяна и на историческа истина, и изобщо една дълбока и идеологическа обработка в последна сметка на младото потомство, защото става дума за вкарване на някакви постановки в учебник – нещо, което е извънредно рисково и е едно искрено пропагандно оръжие, което няма здрав смисъл от позиция на науката, а пък и на самата просветителна наклонност, когато се ползва науката по отношение на младежите. Но то това не е нещо ново. Още при започване на хилядолетието в съветските учебници започнаха да се прокрадват сходни хрумвания. Аз даже мога да изтъквам съветски откриватели, само че ще си го спестя, защото на тези хора по никакъв начин не им е елементарно сега, които с паника отбелязваха по какъв начин последователно се основават тези легенди за съветския мир, за величието на Руската империя, за уникалността на Русия, която има някаква роля. И тук се вижда въздействието на такива мракобесници като Дугин, такива идеолози на актуалния съветски нацизъм, защото става думана процедура за нещо, което в някои случаи надминава Гьобелсовата агитация. Така че единствено по себе си това вкарване на сякаш " специфичната военна интервенция “, на експанзията, на тази брутална експанзия по този метод в учебниците не може да бъде целесъобразно по безусловно никакъв метод. 

По думите на министъра, в учебника ще бъдат обхванати всички аргументи за началото на нахлуването на съветските войски в Украйна. Освен това в него се възнамерява и да се обединят в един курс общата и съветската история, на която ще бъде отредена основна роля в учебника. Това е, което знаем. Всичко това е показано на просветителния маратон " Знание. Първи “.  

Това отново е един подобен империалистически метод в духа на ХІХ век, а не ХХІ век. Обединяването на общата с националната история или с историята на една страна е процедура, която се ползва съвсем в целия свят, само че там се търсят някакви салда, а тук искрено се признава една пропагандна нереалност, че Русия е моторът на света. Той самият деспот Путин беше споделил, че в случай че Русия е застрашена, светът няма право да съществува – не го изтъквам тъкмо, само че нещо в този дух. Така че какво да приказваме, то е ясно. Аз, без да съм виждал какво тъкмо ще написа, защото споделям ви, още от съвсем началото на хилядолетието такава наклонност се прокарва в съветските учебници.

Ние може да я забележим в учебниците в прилежаща Северна Македония и на доста други страни, само че тук става дума за една велика мощ, за една страна, чиито ръководители плашат света с нуклеарен апокалипсис и какво ли не. Така че нищо положително не може да се чака от сходно отношение към съществено нещо, каквото е образованието и образованието по история. То просто изкривява  хората и ги трансформира в някакви зомбита. И при отсъствието на опция, в случай че всеки академик или преподавател, който изкаже някакво подозрение, освен обратно мнение, е застрашен със затвор, като човек, който дискредитира страната и Руската войска, просто не знам по какъв начин да го окачествявам. Просто никакво опрощение не може да се откри на сходно отношение към образованието по история, което в тази ситуация има доста характерности на неконвенционално оръжие. Нека да напомня нещо, което е известно - христоматийна, анекдотична история. Като питат Бисмарк кой завоюва Френско-пруската война и го питат " Генералите, щабът? “, той споделя " Не, учителите по история “. 

Да, разбрах ви.  

Тъй като учителите по история патриотично са стимулирали хората. Тук става дума за откровени неистини, за внушения, че няма никакви украинци. Ами то това нещо визира и България. Ние знаем тяхното отношение, даже на низово ниво към този момент тази отрова прониква – че ние сме някакви предатели, за какво сме влезнали в НАТО. Някой различен взема решение, че има право да ти дефинира ориста и да разполага с някакви сюзеренни права на стопанин към една нация, която има своите ползи, своето отношение към историята и изобщо към бъдещето си най-много в това число.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР