Проф. Пламен Моллов е ректор на Университета по хранителни технологии

...
Проф. Пламен Моллов е ректор на Университета по хранителни технологии
Коментари Харесай

Пламен Моллов: Апелирам политиците да не плашат хората предизборно

Проф. Пламен Моллов е ректор на Университета по хранителни технологии /УХТ/ в Пловдив от началото на 2020 година Дългогодишен началник е на катедрата по Консервиране и хладилна технология. Титуляр на дисциплините „ Управление на качеството “ и „ Законодателство и надзор на сигурността на храните “.Проф. Моллов е депутат в 39-ото и 40-ото Народно заседание, шест години е ръководител на УС на Националната лозаро-винарска камара /НЛВК/, след което поема като изпълнителен шеф Българската организация по сигурност на храните. В продължение на две години управлява Академичното профилирано звено за обичайни млечни артикули към Българска академия на науките.Има редица специализации в Германия, Белгия, Нидерландия и Англия. Автор и съавтор е на многочислени книги и научни изявления в региона на храните.
Наложената диспропорционалност на възнагражденията сред учители и преподаватели във висшите учебни заведения би трябвало да се в профил Сатанизирането на частната активност е разрушително за публичните и институционалните връзки
- Проф. Моллов, преди началото на новата образователна година какви са провокациите пред висшето обучение?

- Образователната система освен в България, само че и в цяла Европа е подложена на голям стрес през последните три години. Първите две минаха под знака на Ковид пандемията, само че въпреки всичко успяхме да реализираме висока степен на адаптивност и дарба да се оправим. Нещо повече – получи се непредвиден, само че ефикасен резултат във връзка с бързо внедряване на нови смарт технологии и цифрови модели за образование. За страдание, при започване на тази година войната в Украйна изведе на напред във времето фундаментални проблеми като инфлация, стопански и обществени рецесии, неустановеност в доставките на съществени първични материали и т. н. Всичко това се отразява директно и индиректно на действието и ръководството на университетите, както и на мотивацията и самочувствието на преподавателите и студентите.

Очаквам на идната през септември среща на Съвета на ректорите със служебния министър на образованието и науката, професор Сашо Пенов, да се обединим в дефинирането на интелигентни и работещи решения по отношение на повишение заплащането на преподавателите, обезпечаване на нужните спомагателни средства за идния отоплителен сезон и други, които да са използвани за всички държавни университети, вместо да се спасяваме поединично.

Наложената диспропорционалност на възнагражденията сред учители и преподаватели във висшите учебни заведения би трябвало да се в профил. Нали не желаеме да се превърнем от просветена нация в донори на обслужващ личен състав?

- Университетът по хранителни технологии е сътрудник на Световната организация по лозата и виното. Какво следва?

- Когато приказваме за публично значими начинания, позволете ми на първо място да благодаря на екипа на вестник Стандарт за дългогодишното ни партньорство в границите на акцията „ Да! На българската храна “, която се трансформира в извънредно влиятелен конгрес и скъпа платформа за продан на хрумвания и опит за хранителната промишленост в България.

Конкретно на Вашия въпрос съм благополучен да споделя, че УХТ започва през март 2023 година новата магистърска стратегия „ Технология на виното и напитките на основа вино “, създадена под егидата на Международната организация по лозата и виното (OIV).

Аналогична просветителна подготовка се предлага единствено в още два университета в света, а точно Монпелие (Франция) и Калифорния (САЩ). Програмата получи своята интернационална акредитация с помощта на Европейската лига за икономическо съдействие и напъните на нейния президент Бранимир Ботев. Тя стана допустима вследствие на подписания през февруари 2020 година Меморандум за взаимоотношение в лозаро-винарския бранш сред президента на OIV, Пау Рока, и българското държавно управление.С OIV работим и по още един упорит план, който включва построяването на територията на УХТ на свръхмодерен учебен и презентационен център, който ще извършва и функционалностите на изнесен районен офис на интернационалната организация.

- През последните месеци изключително нашумя тематиката за контрола на „ Капитан Андреево “. Каква е професионалната Ви оценка?

- За страдание, последното държавно управление възприе модел на държание, управнически похвати и обществена връзка, при които лъжата се трансформира в норма, внушенията и обвиняванията – в искания за нов морал, а нарушаването на законите – в правдивост от нов тип.

В одитния отчет на Генерална дирекция САНТЕ към Европейска комисия от началото на 2022 година ясно се показва, че е налице „ добре структурирана организация за осъществяване на фитосанитарни инспекции в сходство с условията на Европейски Съюз, която обезпечава високо ниво на фитосанитарна отбрана “.  

Дали да са частни или държавни лабораториите на европейски граничен надзорен пункт е въпрос на дълготрайна управническа политика. Аз персонално съм последовател на модерната визия, за аутсорсинг към частни оператори на обществени действия и услуги, а основният запас на държавните органи да е фокусиран върху контрола. Но откакто се възприе методът за реализиране на лабораторната активност от държавна конструкция, то тогава беше наложително в точния момент да бъдат подхванати нужните управнически стъпки, свързани със законодателни промени и финансиране.

Независимо от определената организация на работа, държа да подчертая, че лабораторията е средство за реализиране на активността, а не цел! Целта е действието на резистентен и високотехнологичен развой, който подсигурява сигурността и здравето на българските и европейските жители.

Считам, че сатанизирането на частната активност е разрушително за публичните и институционалните връзки. Представете си какво би се случило, в случай че същите неуместни причини бяха приложени по отношение на частните лаборатории за медицински проучвания и частните лечебни заведения. Електроразпределението, зареждането с питейна вода и сигурността на летище София (стратегически граничен надзорен пункт) също са основни за националната сигурност. В този смисъл е добре, че не се откроиха и други “борци против мафията “, на които да им хрумне да национализират ЕРП-та или да прекратят със размах концесиите на „ Софиийска вода “ или на „ СОФ Кънект “.

- Много български жители бяха разтревожени от информацията, че през годините са изяли тонове храни с пестициди. Вие какво мислите за това?

- Поставяте най-важния въпрос по тази тематика. Можете ли въобще да допуснете, че даже и да е имало през годините някакви пропуски от наша страна, немските, австрийските или други европейски контролни управляващи биха толерирали плодове и зеленчуци със повишено наличие на пестициди да заливат пазарите им? Пълен парадокс!

Ето някои обстоятелства: През месец май, на съвещание на парламентарната комисия по земеделие, някогашният заместител министър уверяваше, че от референтната лаборатория в София „ не са открити превишени количества пестициди, т. е. пробите са постоянни и място за терзание няма “.

Дни по-късно тази констатация беше сменена с внушението, че поради повишено наличие на пестициди към този момент „ се отхвърлят 22 тона храни дневно, което е 246 % повече “. Сравнява се със същия интервал на предходната година и се приказва за „ нарастване със 727 % на количеството отхвърлена поради пестициди храна “. Бомбастичното нарастване на процентите в тази ситуация обаче е резултат от това, че с европейски правилник обсегът на изследваните артикули е бил уголемен тази година и са включени в допълнение лимони и грейпфрути, за които база за съпоставяне с предходната година няма.

В допълнение за всеки е ясно, че през 2021 година, поради ограничавания от Ковид транспортен продан, подлежащите на надзор артикули са доста по-малко в сравнение с през 2022 г.Позволявам си да изтъквам и посланичката на Турция в нашата страна, Н.Пр. Айлин Секизкьок, която изрично съобщи: „ Не можем да толерираме изказванията, че вносът на артикули в Европа през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ до момента не е бил следен във връзка с равнището на пестициди... Това са спекулации, които мога да отрека с помощта на нашата система за надзор. В съпоставяне с предходната година няма разлика в броя на храните, при които е открито повишено количество на пестициди. В момента нямаме информация за открити храни със повишени равнища на пестициди. Турските артикули и преди са били тествани, резултатите са налице. Сега са тествани още веднъж и резултатите са същите “.

На старта на предизборната акция насочвам зов към участниците в нея да не спекулират със страховете на хората и да се пробват да внушават, че българските и европейските жители са били тровени през годините с храните, които употребяват. Това е погрешно и безконтролно!

- Подкрепихте ген. Стефан Янев като член на Инициативния комитет. Какви са проектите ви в това отношение?

- Намирам за естествено потвърдени експерти от разнообразни браншове да показват дейна гражданска позиция. В идващия мандат на ръководство образованието и земеделието следва да бъдат изведени като стратегически цели за националния разцвет.

Мои сътрудници, ректори на университети, също участваха в инициативни комитети по време на президентската акция предходната година, а и преди този момент. Наш дълг е да способстваме със познания и опит за развиването на обществото.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР