Проф. Николай Лазаров е новият председател на Управителния съвет на

...
Проф. Николай Лазаров е новият председател на Управителния съвет на
Коментари Харесай

Проф. Николай Лазаров е новият председател на фонд Научни изследвания

Проф. Николай Лазаров е новият ръководител на Управителния съвет на Фонд „ Научни проучвания “ /ФНИ/. Негов заместител става досегашният ръководител на Изпълнителния съвет на ФНИ проф. Георги Вайсилов. И двамата бяха определени при скрито гласоподаване с цялостно болшинство от 10 гласа на първото съвещание на новия Изпълнителен съвет на ФНИ. Това оповестиха от уеб страницата на МОН.

Николай Лазаров e професор по анатомия, хистология и цитология с проучвателен ползи в региона на клетъчната биология, невробиологията и други, с показател на Хирш 18. През последните 5 години е разгласил над 50 научни труда, представени над 500 пъти. Ръководил и взел участие в 11 научноизследователски плана.

Георги Вайсилов е професор в Химическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Автор е на 96 научни публикации в списания с импакт фактор, над 80 отчета на интернационалните и национални научни конференции, над 30 семинара във водещи международни научни центрове. Притежава показател на Хирш 26. През 2013 година е притежател на премия „ Питагор “ за одобрен академик в региона на естествените науки и математиката. От 2015 година е ръководител на Изпълнителния съвет на ФНИ.

Останалите нови членове на Изпълнителния съвет на ФНИ са проф. Виржиния Кирякова - математически науки и информатика, номинирана от Българска академия на науките, проф. доктор Явор Енчев, номиниран от Медицински Университет – Варна, проф. Екатерина Ангелова Бъчварова, номинирана от Българска академия на науките, проф. доктор Диана Копева, номинирана от УНСС – публични науки, проф. днс Стефан Денев, номиниран от Тракийския Университет – селскостопански науки, проф. дтн Светослав Николов, номиниран от Висше транспортно учебно заведение – механически науки, проф. дфн Иван Узунов, номиниран от Технически университет - София –физически науки, проф. дфн Диана Иванова, номинирана от Пловдивски Университет „ Паисий Хилендарски “ – филантропични науки, Димитър Андреев, старши специалист в дирекция „ Наука “ на МОН, който е представител на министерството във ФНИ.

В МОН в интервала юли - август постъпиха общо 46 оферти за номиниране на членове на Изпълнителния съвет на Фонд „ Научни проучвания “ от управленията на висшите учебни заведения, Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия, Националния център по проблеми на публичното здраве и една номинация от пет хабилитирани учени. След инспекция на наукометричните индикатори на претендентите бе открито, че 17 учени покриват условията на Правилника на Фонд „ Научни проучвания “. Всички номинирани са тествани служебно в базите данни Scopus, Web of Science, Гугъл Scholar, Inspire. За областите, в които имаше повече от един академик, отговарящ на условията на Правилника на Фонд „ Научни проучвания “, беше препоръчан претендентът с по-добри наукометрични индикатори. В окончателния състав на Изпълнителния съвет влизат представители на седем висши учебни заведения, двама на Българска академия на науките и един препоръчан от пет хабилитирани учени.

Биографиите на членовете на Изпълнителния съвет ще бъдат налични на уеб страницата на Фонд „ Научни проучвания “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР