Проф. Николай Габровски от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е новият

...
Проф. Николай Габровски от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е новият
Коментари Харесай

Проф. Николай Габровски от „Пирогов“ е новият председател на Българското дружество по неврохирургия

Проф. Николай Габровски от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е новият ръководител на Българското сдружение по неврохирургия.

Той беше определен по време на XXVII Национална конференция по неврохирургия, която се организира 11-13 октомври 2018 година в София. В нея се включиха над 100 неврохирурзи от цялата страна, които безапелационно избраха проф. Габровски за нов ръководител на Българското сдружение по неврохирургия.

Зам. -председателите, с които ще работи проф. Габровски, с цел да развива още по-успешно неврохирургията в България, са проф. Явор Енчев от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и доцент В. Каракостов от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Проф. доктор Николай Габровски, д.м.н. приключва медицина в Медицинска Академия – гр. София през 1996г. Първоначално работи като доктор в Неврореанимацията на УМБАЛ „Царица Йоанна“. В Клиниката по неврохирургия на болница „Пирогов“ е от 1997 година. През 2005 година доктор Габровски пази дисертация на тематика „Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната практика“. От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология. През 2010 година е определен за заместител ръководител на Българско сдружение по неврохирургия.

През 2011 година е определен за Началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Пирогов“. От началото на 2011 година е определен за Национален съветник по неврохирургия към Министерство на здравеопазването. През 2014 година е определен за „Професор“ по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Пирогов“. През 2015 придобива просветителна и научна степен „ Доктор на медицинските науки ” след отбрана на дисертация на тематика „ Хирургично лекуване на малигнените глиоми при възрастни ”.

Проф. Н. Габровски е специализирал неведнъж във Франция, Белгия, Германия и други.

По-важните тематики върху, които е специализирал са:

– „ Невроонкология и интраоперативен ЯМР ”;

– „ Образно ръководена неврохирургия и неврохирургия с гама-нож ”

– „ Микроневрохирургия и невронавигация ” в Клиника по неврохирургия и под управлението на проф. Брочи, болница „ Еразъм ”, Брюксел, Белгия. Проф. Брочи е измежду най-изявените и известните международни експерти по неврохирургия, президент на Световната федерация на неврохирургичните сдружения за интервала 2005-2009.

През последните години проф. Н. Габровски е минал голям брой спомагателни квалификационни, интернационалните курсове и специализации в региона на невроонкологията, съдовата и гръбначната неврохирургия. Той вкарва в България голям брой новаторски техники в региона на мини инвазивната гръбначна хирургия.

Професорът има над 200 научни изявления и известия на български и интернационалните конгреси, присъединяване в над 10 научни плана и други. През последните години е канен като посетител преподавател на голям брой интернационалните научни и просветителни конгреси.

От 2012 до 2015 проф. Н. Габровски е определен за наблюдаващ борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет ) – координираща неправителствена организация, отдадена на битката със болесттите на нервната система. Европейски мозъчен съвет работи в тясно съдействие с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други виновни органи по проблемите на болесттите на мозъка.

Проф. Николай Габровски е член на Управителния съвет на БЛС от 2015г. От 9 юни 2018 година е определен за зам.-председател на съсловната организация.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР