Проф. Илко Гетов : Много по-рационално и сигурно е да

...
Проф. Илко Гетов : Много по-рационално и сигурно е да
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: По-добре ковид ваксина от преболедуване

Проф. Илко Гетов: Много по-рационално и несъмнено е да се ваксинираш в сравнение с да преболедуваш и да преминеш през дълъг пост коронавирус, който може да засегне всички органи
Проф. Илко Николаев Гетов приключва Фармацевтичен факултет на ВМИ – София през 1988 година От 1997 година е асистент/гл. помощник, от  2005 година доцент, а от 2013 година професор към катедра „ Организация и стопанска система на фармацията “. Защитава докторска дисертация по научна компетентност: Социална медицина и организация на опазването на здравето и фармацията на тематика „ Фармакоепидемиологични изследвания върху използването на антибиотици и психотропни медикаменти “. Притежава  специалности по Организация и стопанска система на дистрибуторската и аптечна процедура, Клинична фармация и Болнична фармация добити по линия на СДО в МУ-София и МУ-Варна. Понастоящем заема служба професор към катедра „ Организация и стопанска система на фармацията “ и е Председател на Общото заседание на Фармацевтичен факултет за мандата 2021-2025.

 
-->
- Проф. Гетов, по какъв начин очаквате да се развие разпространяването на COVID-19 през  идващите месеци? Според Вас, можем ли да чакаме нови талази?

- Последните седмици и месеци са интервал на релативно успокоение в епидемиологичната конюнктура в страната, Европа и множеството страни в света. Това обаче не следва да работи успокоително и да притъпява вниманието на здравните управляващи и на популацията към разпространяването на КОВИД-19 заради приближаването на студените зимни месеци и разпознатите нови подварианти на вируса. Към момента се регистрира повишение на заболяемостта в страните в северната част на Европа, някои провинции в Китай и други азиатски страни. Вариантите на вируса, обект на следене и терзание, са най-много BQ.1 и BQ.1.1, които към този момент набират скорост на нашия континент.

- Студеното време и все по-честото събиране на огромни групи хора ще се отрази ли на развиването на вируса?

- Задължително. Двата фактора, каквито са студеното време и събирането на огромни групи в затворени пространства, са рискови за по-бързото разпространяване на всички вирусни инфекции. И освен това -  имаме 100% присъственото образование и съществуването на разнообразни циркулиращи вируси – КОВИД, сезонни и така нататък

- Защо е целесъобразно слагането на бустерни дози от имунизациите против COVID-19?

- Поставянето на бустерни дози от утвърдените и налични ваксини е мощно целесъобразно по няколко аргументи. На първо място те поддържат засилен имунитета на хората против ковид, предотвратяват развиването на тежка клинична картина при заразяване и не на последно място водят до внезапно понижаване на смъртните случаи. Със сигурност най-хубавият имунитет е комбинирания – добит след имунизация и след преболедуване. Последните клинични данни за ваксинална резултатност демонстрират, че имунизация с комбинираните ваксини против ВА.4 и ВА.5, на фона на приключен курс и/или преболедуване, реализира над 95% отбрана, включително и против новите подварианти на вируса.

- Имат ли странични резултати имунизациите? Какви са наблюденията в тази посока у нас и по света?

- Ваксините, както всички лекарствени артикули, имат нежелани реакции, болежка на мястото на приложението, леко неразположение, главоболие и всички те в детайли са разказани в продуктовата информация, която е налична на български език, на уеб страниците на Европейската и Българската организации по медикаментите. Тежките нежелани реакции са с доста ниска периодичност или даже единични случаи. В европейската база данни да вземем за пример по-малко от 1 случай на 10 000 имунизирани е допустимо развиване на миокардит и перикардит. Данните демонстрират, че при сложени над 4,5 млн. дози в страната, нямаме нито един сходен случай. Следва да се прави сериозна преценка за риска за всеки пациент самостоятелно и това е част от протокола за имунизация.

- Какво бихте споделили на тези, които към момента се двоумят да се имунизират?

- Ваксинирането против КОВИД-19 е право на персонален избор, преобладаващата част от жителите на Европейски Съюз избраха да се имунизират и с помощта на достиженията на медицината и фармацията, можем да кажем че пандемията е прекършена и от ден на ден се приближаваме към опашката й. Много по-безобидно, на ниска цена, рационално и несъмнено е да се ваксинираш в сравнение с да преболедуваш с резултат например дълъг пост коронавирус, който може да засегне всички органи и системи на човешкото тяло, да продължи 6 до 18 месеца и да наруши значително и трайно качеството на живота. Ваксинираните в света сме към този момент преобладаващата част от популацията, несъмнено с разнообразни ваксини, съгласно позволените и налични във всяка обособена страна и това ни прави по-свободни.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР