Проф. Христомир Брънзов е назначен за генерален директор на Националния

...
Проф. Христомир Брънзов е назначен за генерален директор на Националния
Коментари Харесай

Проф. Христомир Брънзов е назначен за генерален директор на НИМХ

Проф. Христомир Брънзов е назначен за общоприет шеф на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ на съображение член 68, алинея 1, точка първа от Кодекса на труда, по отношение на член 12, алинея 3 от Правилника за устройството и активността на Национален институт по метеорология и хидрология.

Това е станало по предложение, направено от Научния съвет на Национален институт по метеорология и хидрология и проф. Брънзов е определен единомислещо от този съвет, с скрито гласоподаване, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009 в отговор на парламентарен въпрос от проф. Станислав Станилов за навършването на пенсионна възраст от генералния шеф на Национален институт по метеорология и хидрология.

Брънзов за мръсния въздух: Създава се непотребна суматоха у хората

Според формалната му автобиография, генералният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов е навършил 65 години през ноември 2019 година, сподели проф. Станилов. Той означи, че правилникът за устройството и активността на Национален институт по метеорология и хидрология, който е с разпореждане на Министерски съвет, не регламентира мандат на генералния шеф, а единствено назначението му от министъра на образованието.

Станислав Станилов попита по кое време ще бъде пенсиониран проф. Брънзов, съгласно Закона за университетския състав. Трудовият контракт на проф. Христомир Брънзов е подписан за несъмнено време, до назначението на друго лице, препоръчано от Научния съвет при изискванията и реда на Правилника за устройството и активността на Национален институт по метеорология и хидрология, изясни министър Вълчев. Той означи, че Национален институт по метеорология и хидрология има лицемерен статут - той е националната хидрометеорологична работа, само че е и научна организация, в която има и университетски длъжности.

"Проф. Брънзов не е назначен и не заема академична служба в Национален институт по метеорология и хидрология, макар че той е академично лице, както са и една друга не дребна част от работещите в Национален институт по метеорология и хидрология ", разяснява просветителният министър.

Той сподели, че съгласно Закона за висшето обучение, има опция след 65 години да се удължава възрастта за пенсиониране - до 68 години, само че в тази ситуация се приказва за неакадемична служба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР