Проф. д-р Илона Томова е старши научен сътрудник в Института

...
Проф. д-р Илона Томова е старши научен сътрудник в Института
Коментари Харесай

Проф. Илона Томова: Неравенството у нас прехвърли граница, след която има граждански войни - slava.bg

Проф. доктор Илона Томова е старши теоретичен помощник в Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките. Тя е измежду най-видните откриватели на демографските трендове у нас и на ромската общественост.

Шест екипа в института показаха отчети по плана „ Мерки за превъзмогване на демографската рецесия в България “, предоставен от Министерския съвет. Проф. Томова обобщава резултатите на ръководения от нея екип, работил по „ Уязвими групи и общности” и факторите за демографските несъответствия:

О т научната литературата излиза наяве, че в страните с високи обществени неравенства хората живеят по-кратко и в по-лошо здраве, майчината и детската смъртност, както и насилствената смъртност са по-високи, в сравнение с в страните със подобен БВП на глава от популацията, само че с по-равномерно систематизиране на приходите.
Включително богатите хора живеят по-кратко,
а миграцията е висока, защото хората не желаят да живеят в такава страна. Страни с високо обществено неравноправие са с неустойчиво икономическо, политическо и обществено развиване.

Още през 70-те години Майкъл Мармът, който след това става президент на Световната здравна организация, потвърждава със съществени проучвания, че с цел да има нескончаем живот в положително здраве за оптимално огромен брой хора, би трябвало да се понижат обществените неравенства.

По-късно голям брой разнообразни интернационалните сравнителни проучвания и такива за обособените щати в Съединени американски щати демонстрират, че високите обществени неравенства са главно определящи физическото и психическото здраве на хората, причина за по-късата междинна дълготрайност на живота, за високия дял на ранната и изключително ранната раждаемост, за разпространяването на принуждение и на насилствената смъртност, за учебната успеваемост на децата, за по-ниското качество на живот.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР