- Проф. Ангелов, има ли опасност ситуацията със заразените от

...
- Проф. Ангелов, има ли опасност ситуацията със заразените от
Коментари Харесай

Шефът на "Александровска" проф. Ангелов пред БЛИЦ TV: Казах истината за COVID-19 на висок глас, знам че ще ме атакуват за чувалите за трупове!

- Проф. Ангелов, има ли заплаха обстановката със инфектираните от ковид в България да излезе отвън надзор?
- Искрено се надявам обстановката, което е сега да се задържи по-продължително време такава, с цел да може натискът върху системата да бъде по-умерен. Така ще се оправим отлично със обстановката, с оглед опазване на колкото се може повече човешки животи.

- Каква е действителната картина със инфектираните българи към този миг?
- Към днешната дата мога да кажа, че картината е доста добре следена.

Навремените ограничения, които предприе Националният действен щаб в лицето на неговия началник ген. Мутафчийски и ограниченията за обществена дистанцираност довеждат до това доста малко хора, които са диагностицирани с COVID-19 да имат потребност от здравна помощ. И това е удобно за естественото протичане на лечебните процеси в лечебните заведения все още.

Защото в случай че погледнем каква е картината в прилежащи на България страни, в западните страни и изключително в Съединени американски щати ще забележим, че там нещата от професионална позиция не наподобяват следени. Там натискът върху системата е доста огромен и хората са претрупани.

- На какво се дължи ниската заболеваемост в нашата страна спрямо Италия, Германия, Испания и Съединени американски щати?
- Аз мъчно бих дал отговор на въпроса на какво се дължи ниската заболеваемост, само че сигурно се надявам, че тя е вследствие на ограниченията, които бяха подхванати. Говорим за един епидемиологичен развой. Важни настоящи лица в преодоляването на този развой са епидемиолозите, тези епидемиолози, които на нас ни споделят кои са ефикасните ограничения. Според мен тези ограничения дават този резултат, който сега следим - на един извънредно добър надзор върху положението на тази зараза.

- Аналогията Ви, че в случай че не внимаваме със спазването на ограниченията могат да не стигнат чувалите за трупове провокира яростна реакция. Не бяхте ли прекомерно внезапен в своето предизвестие?
- Вижте, аз съзнавам какво направих. Аз го направих с ясното разбиране какво върша! За първи път в моя професионален живот си разрешавам обществено да приказвам на подобен език и го направих, тъй като доста мои другари епидемиолози ми звъннаха. Обадиха ми се доста обезпокоени лекари от болничното заведение, доста клипове за това, което приказвам получихме от Съединени американски щати. Видяхме там какво се случва. И в случай че аз съм желал да ударя мощно камбаната, да кажа на хората, че това, което направиха с излизането си в събота, то аз съм подготвен да понеса рецензиите на всички хора. Но в случай че с помощта на тези мои думи сме съумели да съхраним даже живота единствено на един човек, то ние сме съумели да свършим нашата работа като лекари.

Чували сте за поговорката, че който избави един човек избавя цялото човечество.

Със сигурност има хора, които са били изплашени от моите думи, сигурно ще има хора, които да ме подлагат на критика, сигурно ще има хора, които да ме упрекват в най-лошите неща на земята, само че аз съм доктор и се грижа за здравето на хората и не натрупвам политически дивиденти и не диря известност. Мен ме е грижа само и единствено за живота на пациентите, и най-много за сигурността и естествените условия за работа на лекарите, сестрите и санитарите, които са в лечебните заведения. Защото натискът върху лечебните заведения с доста заболели хора би могъл да е подобен какъвто в западните страни. Тогава отново ние ще сме отговорни, че не можем да дадем това, което хората чакат.

Затова на всеослушание би трябвало да кажем истината такава каквато е! И на мен не ми беше елементарно да кажа тези думи, само че те трябваше да бъдат казани.

- Ще се трансформират ли статистическите данни с използването на бързите проби за COVID-19?
- Ние направихме такива проби в "Александровска болница ". Изследвахме 1200 индивида. От тях 43 имат междинни резултати, които повторихме с други бързи проби. В момента чакаме PCR тестванията при тези хора, а през днешния ден ще продължим с вземането на проби.

Според мен ние ще успеем да направляваме процеса на заболеваемост и разпространяването на тази зараза.

А дали бързите проби ще трансформират статистиката, се надявам това да се случи в посока построен към този момент имунитет и антитела. На професионален език това значи хората да се срещали с този вирус и да имат насъбрани антитела. Това е моята фантазия!

- Възможно ли е да ни анулира пикът на ковид, каквото мнение изложи проф. Иво Петров?
- Аз почитам доста проф. Петров. Надявам се това, което той е споделил да се сбъдне.

Ние сме длъжни като лекари и като мениджъри на огромни болнични заведение да събираме информация от всякъде. Ние разполагаме с информация от математически модели, които ни споделят, че пикът на ковид в България следва.

Благодарение на тези математически модели ние започнахме с ограниченията от дълго време, като задачата им е резултатът, който виждаме в този момент. Ако това продължи по-дълго време ние ще сме оптимално подготвени за този развой.

Вие сте човек, който следи международните осведомителни потоци и сте видял, че нямаше система в света, който да беше подготвена за пандемията. Включително и американската здравна система се задъхва от заплахата от COVID-19.

Времето, което осигурихме на всички хора с помощта на навременните ограничения ще бъде задоволително за подготовка на лечебните заведения за нараснали потребности на болни от COVID-19 пациенти.

- Как гледате на теорията, че COVID-19 е биологично оръжие?
- Аз не съм последовател на този вид тайни теории, както нямам доверие в популяризираната доктрина за вредата от 5G мрежите.

Не мога да допускам, че някой някъде е измислил подобен вид оръжие, което да унищожава хората, тъй като когато това се пусне в популацията, в случай че е биологично оръжие, то доста мъчно би могло да бъде следено.

Не имам вяра в изказванието, че COVID-19 е биологично оръжие, тъй като то не почива на здрав разсъдък.

- Да, само че доста хора биха Ви оборили, че в света наред със здравомислещите хора има и такива с заболели мозъци, които създават сходни принадлежности против човечеството. Как ще им отговорите на тях?
- Със сигурност има такива хора, само че аз считам, че политиката на всички страни, изключително на тези в Европейски Съюз и тази единна система, която се опитваме да създадем в опазването на здравето, е извънредно мощна във връзка с опциите, които имат като бюджет и просвета. Вярвам, че страните от Европейски Съюз ще могат да се оправят с сходен вид недоброжелатели.

Вие знаете, че на всяко деяние има назад по мощ противопоставяне. Аз не се колебая в силата на здравомислещите учени в международен мащаб и мисля, че те биха могли да се оправят с сходен вид провокации.

- Какво е Вашето послание към българския народ в навечерието на Великден?
- Първо желая да пожелая на всички хора да си останат в къщи. Това е едно обръщение, което сега ни се изпраща. Да използваме тези дни за духовно израстване и за прочистването на всички неприятни мисли и дейности, които сме натрупали в нас и да обърнем взор към себе си.

Бог е на всички места към нас, ние сме основани по негов облик и сходство. И в случай че създадем това нещо сигурно ще излезем след Великденските празници доста по-силни, доста по-сплотени и доста по-човечни.

Иска ми се да вмъкна и една мисъл на един български артист и режисьор, който споделя, че в този момент е времето да прибавим към човешкото още човешко, към добротата още добрина, към обичта още любов и към смелостта още храброст. Това можем да създадем!


Оператор: Съйко СЪЕВ

Фотограф: Георги КОЛЕВ


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР