Проевропейски настроеният бивш словашки външен министър Иван Корчок постигна изненадваща

...
Проевропейски настроеният бивш словашки външен министър Иван Корчок постигна изненадваща
Коментари Харесай

Проевропейски кандидат води на президентските избори в Словакия срещу съюзник на Фицо

Проевропейски настроеният някогашен словашки външен министър Иван Корчок реализира изненадваща победа на първия тур на президентските избори и отива на балотаж с основен съдружник на премиера популист Роберт Фицо , съобщи Ройтерс.

Корчок печели 42,4 % от гласовете при броене на подадените в събота бюлетини в 99,7 % от изборните региони. Това е много над 37,1% за Петер Пелегрини - ръководител на Народното събрание и водач на партия " Глас " (Хлас), която взе участие в ръководещата коалиция на Фицо. Двамата кандидат-президенти ще се явят на втори тур на 6 април .

Вотът в Словакия идва, откакто възгледите Фицо за Украйна провокираха остри рецензии, че се приближава прекалено много до Русия . Той имаше късмет да ускори въздействието си върху властта, до момента в който опозиционните сили желаят да основат по-голяма противотежест на неговото ръководство, показва Ройтерс.

Промяната във външната политика на държавното управление, опитите за преустрояване на наказателния кодекс на страната и конфликтите с медиите доведоха до поредност от митинги и рецензии от страна на президента Зузана Чапутова , която е гневен съперник на Фицо, само че не се кандидатира за нов мандат.

59-годишният Иван Корчок, посланик от кариерата, който беше външен министър в предходното държавно управление, се пробва да следва нейната линия в политиката и завоюва най-вече гласове измежду деветимата претенденти на първия тур на изборите.

Бившият началник на Върховния съд, който е с проруски възгледи, Стефан Харабин , е с третия резултат по получени гласове - едвам 11,75%, откакто получи поддръжка от националистическа партия, която също е в държавната коалиция. Неговите гласоподаватели обаче може да усилят поддръжката за Пелегрини на втория тур на изборите.

Фицо и неговата ръководеща лява партия " Смер " завоюваха парламентарните избори през септември предходната година с обещанията да спре военната помощ за Украйна и да поддържат хората, наранени от скока на цените.

Пелегрини - някогашен министър-председател и някогашен член на " Смер ", беше основна фигура при образуването на обединението.

Корчок се пробва да попречи на държавното управление да получи поста на президента - позиция, която не се употребява с доста изпълнителна власт, само че има роля при назначенията в държавното управление и правосъдната власт, може да постанова несъгласие на закони и оказва въздействие на публичния спор, както правеше не един път Чапутова.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР