Проектозаконът за хората с увреждания мина на първо четене в

...
Проектозаконът за хората с увреждания мина на първо четене в
Коментари Харесай

Депутатите приеха закона за хората с увреждания на първо четене


Проектозаконът за хората с увреждания мина на първо четене в Народното събрание. По-рано през днешния ден депутатите взеха решение да удължат времето на пленарното съвещание до приемането на законопроектите, съобщи БНР.

От Българска социалистическа партия настояха вицепремиерът Валери Симеонов да бъде поканен в залата, а ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева се ангажира да съобщи поканата.

От опозицията заявиха, че ще поддържат плана на Закона за хората с увреждания, само че резервират правото си да създадат оферти преди окончателното му приемане, тъй като откриват и недостатъци в него.

„ Основното е, че систематична смяна няма да има. Поне на този стадий, това ще се случи след две години. Възприета е самостоятелна оценка на потребностите, само че с прекомерно неразбираем статут. Въпреки доста по-добрата база на пресмятане на сегашната финансова поддръжка една огромна част от хората с увреждания – тези с ТЕЛК решение от 50 до 70,99 %, ще останат с доста минимално подкрепяне “, съобщи Виолета Желева от Българска социалистическа партия.

„ Трябваше да се откри рационалният компромис и по едно и също време да се отговори на упованията на протестиращите майки и на хората с увреждания като цяло, тъй като Законът за хората с увреждания е за всички хора с увреждания. Искам да подчертая, че държавното управление не бяга от своите задължения към хората с увреждания “, разяснява Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Предвиждат се 150 милиона лв. спомагателна финансова помощ, въвеждане на сложна самостоятелна оценка на потребностите. Заложени са и квоти за заемане на работа на хора с увреждания и поддръжка за бизнеса да приспособява работни места за тях. Проектът планува към Министерския съвет да бъде основан Национален съвет за интеграция на хората с увреждания.

Депутатите разискват и законопроекта за персоналната помощ, направен от омбудсмана Мая Манолова, и импортиран поотделно от Българска социалистическа партия и партия " Воля ". В него е заложено даването на асистентска услуга за хората с най-тежките увреждания и децата с ТЕЛК, а плануваните спомагателни средства са в размер на 105 милиона лв..
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР