Проектозакон, внесен в Сената от управляващата коалиция в Румъния, предвижда

...
Проектозакон, внесен в Сената от управляващата коалиция в Румъния, предвижда
Коментари Харесай

Предвиждат по-ранно пенсиониране на майките в Румъния

Проектозакон, импортиран в Сената от ръководещата коалиция в Румъния, планува опция за по-ранно пенсиониране на майките, оповестява в. " Гъндул ", представен от Българска телеграфна агенция.

Според плана всяка жена, която е натрупала нужния за пенсиониране трудов стаж, ще може да се пенсионира с по две години по-рано за всяко родено и отгледано най-малко до 10-годишна възраст дете. Един от претекстовете за предлагането е демографският спад в страната.

Проектът е подписан от 51 парламентаристи от Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите. " Все повече дами, които работят, се отхвърлят или отсрочват раждането на дете по стопански аргументи ", се отбелязва в мотивацията на проектозакона.

Вносителите на предлагането акцентират " демографската злополука през последните 20 години " и означават, че за първи път раждаемостта е спаднала под 200 000 деца годишно.

" На национално равнище спадането на раждаемостта до 195 000 деца годишно съставлява исторически най-малко за модерна Румъния и ще бъде последван от огромни обществени проблеми. Ако се резервира този темп, след 15-20 години ще има компликации както за пазара на труда, който ще остане без трудещи се, по този начин и за бюджетите за опазване на здравето и пенсии, които ще имат потребност от все по-голяма поддръжка от държавния бюджет ", се показва в текста.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР