Проекти на природозащитните организации Зелени Балкани – Стара Загора, WWF,

...
Проекти на природозащитните организации Зелени Балкани – Стара Загора, WWF,
Коментари Харесай

Български екопроекти, отличени сред най-добрите в Европа

Проекти на природозащитните организации Зелени Балкани – Стара Загора, WWF, БФБ и Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) – членове на Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи „ За да остане природа в България “, са измежду 27-те, отличени от Европейската комисия като „ Най-добър ЛАЙФ план 2016 “ в категорията „ Природа “. Церемонията се организира във вторник вечер в Брюксел, в границите на годишната „ Зелена седмица “ на Европейската комисия.
 
" Гордеем се да попаднем измежду най-хубавите планове в категория „ Природа “ на Европейската комисия, тъй като за по-малко от пет години успяхме да реализираме главната си цел – възстановихме белоглавия лешояд като гнездящ тип в Стара планина, където типът беше липсващ за повече от 50 години. Внесохме и освободихме 210 белоглави лешояди, през 2015 година видяхме с наслада първото излюпено малко на независимост в региона на Врачански Балкан, а година след сполучливото привършване на плана, може да се похвалим с две дребни новосъздадени колонии: в Природен парк " Врачански Балкан " и в Източна Стара планина, и към този момент над осем дребни, излюпени на независимост от родители, освободени в границите на плана. Установихме контакти със стотици фермери и животновъди; ветеринари, ловци; възпитаници, туристи и гости ”, споделя Елена Кметова, ръководител на единия от българските представители:   " Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България ” на " Зелени Балкани - Стара Загора " . Проектът бе изпълнен дружно с Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за отбрана на хищните птици.
 
Сред отличените е и  „ Опазване и възобновяване на 11 вида естествени местообитания край реки и влажни зони в 10 Натура 2000 места в българските гори “   н на Изпълнителна организация по горите,  WWF и дирекциите на 10 естествени парка . „ За четири години разработихме  програми за възобновяване на 13 типа редки растения, с множеството от които никой не беше работил, върнахме ги в четири естествени парка, възстановихме горски местообитания на повърхност от над 800 дка в седем естествени парка и за първи път отгледахме над 1400 дка млади гори в Странджа, напомня Веселина Кавръкова, началник на WWF България.
 
Успяхме с помощта на поддръжката на Изпълнителната организация по горите, на естествените паркове и на доста доброволци, организирахме най-големите почиствания на естествените паркове в три следващи години с присъединяване на 9400 души, които събраха 36 тона боклуци. Учехме се, изпробвахме нови способи – събрахме извънредно скъп опит – живото завещание на плана, споделя Катерина Раковска, началник на плана от WWF.
 
Проектът LIFE+  „ Живот за Бургаските езера “  е третият награден план от България. Той е осъществен от  Българско дружество за защита на птиците  в партньорство с община Бургас, Черноморски солници АД, Българска фондация Биоразнообразие и Кралското сдружение за отбрана на птиците (Великобритания). Целта на плана е обезпечаване на дълготрайно запазване на три предпазени зони от мрежата Натура 2000 и пет предпочитани типове птици – къдроглав пеликан, дребен корморан, огромен воден бик, тръноопашатата и белооката потапница, както и стабилно ръководство на техните местообитания. Екипът на Българско дружество за защита на птиците, благодарение на сътрудниците по плана, възвърне 4 ха открити водни площи в Защитена местност „ Пода “, построи 11 изкуствени острови за гнездене на птиците във влажните зони към Бургас, ремонтира 14,5 км насипи и валове в поддържан резерват „ Атанасовско езеро “ и обезопаси 8,7 км рискови за птиците електропроводи до Атанасовско езеро. Усилията на природозащитниците бяха възнаградени - за първи път от 18 години насам дребният корморан още веднъж гнезди в предпазена околност „ Пода “.

Припомняме, че през май проект, в който вземат участие четири от организациите от обединението „ За да остане природа в България “ беше отличен от Европейската комисия с премията „ Натура 2000 “ в категорията „ социално-икономически изгоди “. Българският природозащитен план „ За Балкана и хората “, който се извършва от български и швейцарски организации получи премия персонално от европейския комисар по околна среда Кармену Вела.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР