Проекти на Историческия музей в Исперих са одобрени по програмата

...
Проекти на Историческия музей в Исперих са одобрени по програмата
Коментари Харесай

Историческият музей в Исперих получи финансиране за археологически проучвания на два обекта

Проекти на Историческия музей в Исперих са утвърдени по програмата на Министерство на културата за финансова поддръжка на теренни археологически изследвания през 2023 година Двата плана на исперихския музей са на челни позиции по точки, заяви за Българска телеграфна агенция Мария Николаева, основен археолог и заместник-директор на културната институция.

Тя изясни, че дейностите, които се плануват за Тракийския градски център и ранносредновековното населено място в местността „ Петрова равнища “ в Археологическия резерват „ Сборяново “ са част от дълготрайните проекти за изследване и социализация на обектите.

За тракийския укрепен център настоящият план се явява директно осъществяване на програмата 2020–2024 година, стартирана през 2020 година Тя планува в границите на пет години да се реализира прогрес в изявяването на главните характерности на двата значими сектора от структурата на тракийския град – Югозападен квартал и Южната част на Цитаделата и по-точно Южната крепостна стена и Южната врата. Впоследствие ще стартира и трайна консервация и експониране на обекта, уточни Николаева. Тя добави, че по плана са планувани средства за интердисциплинарни действия и действия по теренна консервация и реституция.

Заместник-директорът на музея в Исперих съобщи, че напъните за ранносредновековното населено място в местността „ Петрова равнища “ ще са съсредоточени в западната и югозападната част на проучваното в предходните години. „ Целта е изясняване стадиите на преустройства и функционалностите на наземните уреди тук, както и разкриването на отрицателните структури, свързани с по-ранните етапи на обитаване “, означи Мария Николаева. По думите й един от предстоящите резултати е изясняване цялостната планировка и стопанска устременост на това дворно пространство (имение). Част от заложените действия са интердисциплинарни проучвания - остеологични, археоботанични и трасологични.

Николаева добави, че утвърдените суми за археологическите изследвания са редуцирани, което по думите й постанова правенето на нови план-сметки съгласно отпуснатите суми, като същите бъдат навреме импортирани в Министерството на културата. По тази причина не може да се уточни по кое време ще стартира реализацията на дейностите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР