Проектът за Закон за противодействие на корупцията, внесен от цялата

...
Проектът за Закон за противодействие на корупцията, внесен от цялата
Коментари Харесай

Управляващите форсират закона за КПКОНПИ

Проектът за Закон за противопоставяне на корупцията, импортиран от цялата парламентарна група на " Продължаваме промяната " незабавно откакто Има Такъв Народ напусна ръководещата коалиция е в дневния ред за днешното съвещание на правната комисия в Народното събрание. Няма обаче изясненост дали въобще комисията ще успее да заседава през днешния ден. Последните пъти съвещанията се отменяха поради актуализацията на бюджета, а преди този момент и поради неналичието на кворум.

Кворумът на правната комисия е 13 души. Той беше изпълним от ръководещите, до момента в който Има Такъв Народ бяха част от тях. Партията на Слави Трифонов има трима депутати в 24-членната правна комисия.  " Продължаваме промяната " има шестима, Българска социалистическа партия - трима, а " Демократична България " - двама. Т.е. трите партии от държавното управление в оставка имат 11 народни представители в комисията. Те не са задоволителни за кворум, нито за приемане на решения, в случай че комисията е в цялостен състав.

Затова наподобява извънредно малко евентуално даже комисията да заседава, да успее да одобри на първо четене основния за Политическа партия план. Още повече, че  с Има Такъв Народ тъкмо антикорупционното законодателство. Не може да се чака поддръжка и от другите парламентарни партии.

Проектът планува сегашната антикорупционна комисия КПКОНПИ, която се занимава и с битката с корупцията, и с спора на ползи, да се трансформира и да остане единствено с сектор лишаване на нелегално имущество - КОНПИ. В същото време се основава нова Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК). В тази комисия ще работят разследващи инспектори, които ще извършват проверяващи дейности единствено за корупционни закононарушения и ще имат право да носят служебно оръжие. Началниците им няма да могат да им се месят с инструкции или по различен метод, планува още планът. Въвежда се и правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува наказателно произвеждане по предложение на КПК. (Още за това какво планува планът вижте.)

Когато преди седмица Петков разгласи, че Асен Василев ще е претендентът на Политическа партия за идващ министър председател, той очерта и главните цели за първите 6 месеца на това бъдещо ръководство. Първата е да се промени законът за КПКОНПИ и Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия. Това също би минало мъчно при сегашната настройка в Народното събрание.

Реформата в КПКОНПИ постоянно е била посочена от Политическа партия като главен приоритет. Тя обаче по този начин и не се случи. Сотир Цацаров подаде оставка като ръководител на комисията, само че и до момента мястото му се заема от заместника му Антон Славчев. Самият Цацаров като висш прокурор и даже получи отдел в прокуратурата, който да оглави. А в това време Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата го до класифицирана информация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР