Проектът за строителството на АЕЦ Белене вече категорично не е

...
Проектът за строителството на АЕЦ Белене вече категорично не е
Коментари Харесай

Няма връщане назад: АЕЦ Белене стана част от националната сигурност

Проектът за строителството на АЕЦ " Белене " към този момент изрично не е мираж. Без да е упоменат съответно, той присъства в обновения вид на тактиката за национална сигурност. 

Документът в окончателния му вид беше признат предходната седмица на съвещание на държавното управление, само че до този миг не беше оповестен за публично разискване. Сега той е качен в информационната система за правна информация на Министерския съвет. 

В текста, който визира развиването на нуклеарната енергетика, се показва развиването на нови нуклеарни мощности: 

Развитието на нуклеарната енергетика има стратегическо значение за националната ни сигурност. Особено място заемат удължаването на живота на 5-ти и б-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй " и построяването на нови мощности като перспективен запас за произвеждане на беземисионна електрическа сила , при прецизно съблюдаване на ограниченията за сигурност, условията за ръководство на радиоактивни боклуци и извеждане от употреба.

В сходен вид текстът съществува в в този момент настоящата тактика за национална сигурност и беше непокътнат от работната група, която изготви документа в края на септември. Редакцията му евентуално е станала по време на съвещанието на Съвета за национална сигурност при Министерския съвет. Той е по-категоричен от първичния вид, в който се приказва единствено за институционална поддръжка за построяването на нови нуклеарни мощности: 

Развитието на нуклеарната енергетика има стратегическо значение за националната ни сигурност. Изграждането на нови мощности се поддържа институционално поради това, че е перспективен запас за произвеждане на беземисионна електрическа сила и заради насъбрания сполучлив опит и професионален потенциал. При развиването й прецизно се съблюдават условията за ръководство на нуклеарните боклуци и извеждане от употреба и ограниченията за сигурност.

Проектът за дострояването на АЕЦ " Белене " се върна на дневен ред, откакто Българска академия на науките излезе с отчет, съгласно който при избрани условия новата нуклеарна мощ би била стопански преференциална.

Според анализа проектът за Втора атомна е жизнерадостен при цена на централата от до 10,5 милиарда евро и обезпечаване на заем за 70% от цената при рента под 4,5 %.

В същото време преди неотдавна на платформата за анонимно шерване на документи Balkanleaks, се появи промеждутъчен отчет на Българска академия на науките от месец септември. В него е записано, че АЕЦ Белене не е преференциална при нито един от 90-те проиграни разновидността, в това число и при доста високи интернационалните цени на електрическата енергия през идващите години.

По мотив разминаването от Министерството на енергетиката обясниха, че не са оказвали напън върху учените от академията да трансформират констатациите си. 

Според източници на OFFNews размразяването на плана за новата нуклеарна мощ е несъмнено, само че ще се изчака да мине българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР