Проектът за придобиване на нови трикоординатни радари е един от

...
Проектът за придобиване на нови трикоординатни радари е един от
Коментари Харесай

Заместник-министър Георгиев: Придобиването на трикоординатни радари е приоритетно

„ Проектът за придобиване на нови трикоординатни радари е един от предпочитаните за модернизацията на въоръжените ни сили. Тази дарба ще увеличи информираността за въздушното пространство, която е извънредно значима за взимането на съответни решения. “

Това съобщи заместник-военният министър Станимир Георгиев по време на приветствието си на първото намерено съвещание на междуведомствената работна група по плана на българските Военновъздушни сили /ВВС/ „ Придобиване на нови трикоординатни радари “. То се организира през днешния ден и на него бяха отворени постъпилите по изпратеното от България искане за предложение.

В наличието на представители на фирмите и на членовете на комисията от разнообразни ведомства, заместник-министър Георгиев акцентира, че един от целите на кабинета е модернизацията на въоръжените сили , която дълги години е била отлагана.

„ По този план задачата на управлението на министерството е да реализираме оптимални качества за сметка на оптимална цена. В същото време се стремим да бъдем допустимо най-прозрачни при провеждането на процедурата “, уточни още заместник-министър Георгиев.

Междуведомствената работна група включва представители от Военновъздушни сили, от дирекции от министерствата на защитата, на превоза, на нововъведенията и растежа и на стопанската система и промишлеността. Комисията е изпратила писма до 8 компании , три от тях не са дали оферти . Отварянето на офертите се извърши по реда на постъпването им, а точно: „ Локхийд Мартин “ (САЩ), „ Леонардо “ (Италия), „ Елта “ (Израел), „ Индра “ (Испания), „ Талес “ (Франция).

„ Това е главен план за Военновъздушни сили, след плана за придобиване на нов вид военен аероплан. Работата по него стартира преди 4 години. Изключително щастливи сме, че през днешния ден имаме опция да отворим офертите на фирмите – производители “ , съобщи пред публицисти ръководителят на междуведомствената работна група полковник Димитър Георгиев , шеф на Щаба на Военновъздушни сили.

По думите му идната стъпка е да бъде направен изчерпателен разбор на предложенията по специфична методология.

„ Основните критерии за оценката са: цена за придобиване и цена за поддръжка, оперативни качества, индустриално съдействие, гаранционна поддръжка на радарите “, уточни полковник Георгиев.

Обхватът на плана включва придобиване на 7 нови трикоординатни радари , образование на персонален състав, гаранционна поддръжка не по-малко от 24 месеца и следваща интегрирана логистична поддръжка за 5 години. Съгласно получените отговори на изпратените през 2019 година запитвания за информация, цената за реализация на плана възлиза почти на 400 милиона лв. .

След като бъде направено класирането , ще има договаряния с определения участник за подписване на контракт. Радарите би трябвало да бъдат доставени в границите на 2 години от сключването на контракта.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР