Проектът за придобиване на нов за армията ни изтребител да

...
Проектът за придобиване на нов за армията ни изтребител да
Коментари Харесай

Проектът за купуване на изтребител се връща в парламента

Проектът за придобиване на нов за армията ни изтребител да бъде гледан още веднъж от Народното събрание, като документът би трябвало да бъде изменен отчасти. Това реши дефинитивно краткотрайната парламентарна комисия, която ревизира процедурата.

" Нямаме за цел да рестартираме плана. Ние даваме оферти, решенията са на Министерството на защитата и на експертите ", сподели ръководителят на комисията Емил Христов, откакто отчетът на комисията и планът за решение на Народното събрание бяха гласувани. Както " Дневник " писа комисията ще предложи на Министерството на защитата (МО) да направи ново примерно систематизиране за разсрочено заплащане, с цел да може да се обезпечат и другите два плана за рационализация на армията - кораби и бронетранспортьори. " Накрая ще опрем до примерната скица за заплащане и в случай че Министерството на финансите я удостовери, което за мен е под въпрос, може да не се наложи прегласуване от Народното събрание за плана за капиталов разход ", посочи Христов.

Втората рекомендация е да се актуализират разновидностите за актуализация на плана на база на офертите, постъпили след изпращането през декември 2016 година на искане за предложение (RFP). Такива бяха изпратени до Италия за използвани " Еврофайтър Тайфун ", до Швеция за нови " Грипен " и до Съединени американски щати и Португалия за използвани F-16 с модернизационен пакет. От Съединени американски щати е получено предложение за нови F-16 по-късно и в този момент тази оферте би могла да продължи в процедурата. Третата рекомендация до МО е да изпрати още веднъж RFP до трите страни след актуализиране на плана от Народното събрание. " Ако министерството на защитата се съобрази с нашите рекомендации за промени в методиката, обикновено е на настъпи смяна и в настояванията за оферти за предложения. Би трябвало да се отворят, тъй като разполагаме с доста по-голям запас - двоен и в случай че предложенията си костват от техническа позиция - ръководителят на Висш съдебен съвет даде позитивна оценка за сходна оферта ", сподели Христов.

След като получи новите предложения и ги оцени, министерството би трябвало да осведоми Министерския съвет за избора си. След това държавното управление би трябвало да организира договаряния и да подписа междудържавен контракт за покупката.

Комисията откри, че ръководещите плана в Министерството на защитата са трансформирали изискванията, гласувани от Народното събрание, като е добавено ново наложително условие - примерна скица за заплащане, което в профил офертата за използвани F-16. Според заключенията на комисията, това е направено в нарушаване на решението на Народното събрание за капиталовия план. Промяната е направена от ръководителя на борда, управляващ плана, към юли 2016 година, месец след одобряването на плана за капиталов разход от Народното събрание. Въпреки, че Христов избягваше да изрича съответно име, към тази дата ръководител на борда е бил тогавашният пълководец на Военновъздушни сили ген. Румен Радев.

Таско Ерменков, Жельо Бойчев и други депутати от Българска социалистическа партия в изявленията си обявиха, че се е провел арбитражен съд против президента и приканиха от болшинството напряко да запишат в края на отчета и типа на новия вид военен аероплан, който ще купуваме. От ГЕРБ ги парираха, че не загатват името на Радев.

Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи обърна внимание, че планът от начална стойност 750 млн. лева при първия кабинет на Борисов е скочил на 1,5 милиарда лв. при ръководството на Николай Ненчев в МО. Жельо Бойчев добави след него, че от арбитражен съд за президента тази комисия се трансформира в арбитражен съд на Ненчев.

В едно от последните си съвещания в края на април служебното държавно управление утвърди офертата на шведската компания СААБ за изтребители " Грипен " като най-изгодна от предложенията за нов вид изтребител за потребностите на армията. Решението е взето на закрито съвещание, като прегледаният документ е с гриф за класифицирана информация. България избираше сред три оферти - използвани F-16, благосъстоятелност на Португалия, от Италия за " Юрофайтър " втора ръка и шведските " Грипен ". Предложението на Съединени американски щати и Португалия е дисквалифицирано поради добавения аршин, а при новата процедура би могло още веднъж да влезе в конкуренцията.
Премиерът Бойко Борисов дава спорни сигнали за покупката на изтребители, като няколко пъти сподели, че изтребителите би трябвало да са нови, а преди два дни повтори, че " първо ни би трябвало сухопътна техника, щото такава ни е доктрината ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР