Проектът за изграждането на продължението на руския газопровод Труски поток

...
Проектът за изграждането на продължението на руския газопровод Труски поток
Коментари Харесай

КЗК остави Турски поток на трупчета

Проектът за построяването на продължението на съветския газопровод " Труски поток " през българска територия остава замразен, до момента в който Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се произнесе по жалбата на декласирания победител в публичната поръчка за 2.286 милиарда лева без Данък добавена стойност – саудитския консорциум " Аркад ". Антимонополният орган е отказал на " Булгартрансгаз " авансово осъществяване на оспорваната поръчка и по този начин държавният газов оператор не може да подписа контракт с предпочетения втори кандидат – италиано-люксембургското обединяване с съветска връзка " Газово уголемение и развиване в България " (ГРРБ).

Това отсрочва още във времето реализацията на плана, който се планираше да влезе в частична употреба от 1 януари 2020 година, а в цялостна – година по-късно. За потенциалите на тръбата има подписани контракти с съветската " Газпром " и швейцарската МЕТ с съответни дати за старт на преноса, само че шефът на " Булгартрансгаз " (БТГ) Владимир Малинов сподели, че сдружението му няма да заплаща неустойки при забавено въвеждане в употреба на обекта.

Консорциумът " Аркад " бе избран за победител в поръчката за градежа на 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница, защото единствен влизаше в цената на поръчката. ГРРБ предложи надалеч по-висока цена. Изненадващо обаче БТГ реши да декласира " Аркад " с претекста, че не е подал в точния момент изискваните документи за подписване на контракта. Точно когато изминал крайният период за внасянето им, съперникът ГРРБ подобрил доста офертата си и тя паднала под цената на " Аркад ". Така газовият оператор счете, че " Аркад " се отхвърлят от поръчката и реши да я даде на ГРРБ.

Решението на " Булгартрансгаз " обаче бе обжалвано от саудитския консорциум. Комисия за защита на конкуренцията образува произвеждане, а " Булгартрансгаз " изиска авансово осъществяване, което да му позволи да подписа контракт с ГРРБ, до момента в който регулаторът преглежда проблема. Комисия за защита на конкуренцията обаче отхвърля това, аргументирайки се, че БТГ не е показал никакви доказателства, че планът не търпи отсрочване и незабавно би трябвало да се осъществя. Според Комисия за защита на конкуренцията прекъсването на поръчката не заплашва значими държавни или публични ползи и закъснението на осъществяването ѝ няма да докара до забележителна мъчно поправима щета, защото сега страната ни има работеща газопреносна мрежа.

Определението на Комисия за защита на конкуренцията предстои на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд в 3-дневен период от съобщаването му на страните. Предстои да се види дали БТГ ще се възползва от тази опция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР