Проектът за дуалното обучение ДОМИНО /Дуално образование за модерните изисквания

...
Проектът за дуалното обучение ДОМИНО /Дуално образование за модерните изисквания
Коментари Харесай

Вълчев: С 24,5 млн. лв. ще се финансира нов проект за дуалното образование

Проектът за дуалното образование ДОМИНО / " Дуално обучение за модерните условия и потребности на обществото " / ще има свое продължение и то ще е посредством нов план по оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Дейностите, които ще се финансират по новия план, ще са за подготвянето на наставници и за организирането на образованието, а не толкоз за изплащането на съответни стипендии на учениците. Заложихме изплащането на стипендии на учениците от дуалното образование да е от държавния бюджет и това ще е главната разлика в двата плана, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на Втората национална конференция " Дуалното обучение - път на опциите ", на която беше показано осъществяването на българско-швейцарския план ДОМИНО, съобщи Българска телеграфна агенция.

Новият план по Оперативна програма ще продължи две години и половина - до края на периода на осъществяването на Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък ". Сега планът се създава, чака се да стартира през есента, а оптималната сума за финансирането му да е 24,5 милиона лв.. Българско-швейцарският план ДОМИНО е до ноември и по-късно на негово място ще е стартира да се извършва новият план по Оперативна програма, заяви министър Вълчев.

Проектът ДОМИНО стартира през 2015 година, с бюджет от 3 530 000 швейцарски франка, като 15 % е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката. Сега по плана 1600 възпитаници от 32 професионални гимназии в 19 града в страната се образоват по системата " учене посредством работа ". Те приключват с тапия за приблизително обучение и с уверение за професионална подготовка в влиятелни и търсени от бизнеса специалности. Партньори на ДОМИНО са 170 български и задгранични компании, които дават на учениците процедура, образование от опитни наставници и работа със възнаграждение по трудов контракт. Най-много от тези компании са в машиностроенето, електротехниката, туризма и мебелното произвеждане, сподели ръководителят на плана ДОМИНО Петя Евтимова. Тя изясни, че по плана учениците в 11-и клас учат три дни и работят два дни, а в 12-и клас - три дни работят и учат два дни.

За новата образователна година има планувани 149,5 нови паралелки за дуалното образование в професионалните гимназии. В сегашната образователна година, която завършва, има 177 паралелки в дуално образование, с близо 3900 възпитаници в тях, осведоми министър Вълчев. Той напомни, че бяха направени промени в Закона за професионалното обучение и образование, с цел да се преодолеят някои спънки пред дуалната форма на образование. В последните две години, а в този момент ще е третата година, си поставихме за цел преструктуриране на приема в гимназиалното обучение. През 2017 година професионалните паралелки бяха 49,5 %, а тази година оповестеният банкет в тях е за 58 %, сподели министър Вълчев. Той добави, че през тази година бяха предоставени и спомагателни стипендии за дуалното образование и за специалности с предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда. Остава да бъдат обновени всички образователни стратегии, като към този момент са обновени близо 4000 стратегии. Дуалната форма на образование от ден на ден набира известност и повече професионални гимназии се включват в нея, съобщи просветителният министър. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР