Проектът за бюджет за 2019 г. е в размер 1

...
Проектът за бюджет за 2019 г. е в размер 1
Коментари Харесай

Фандъкова: Бюджетът на София – тези 1,750 млрд. лв.

" Проектът за бюджет за 2019 година е в размер 1 750 743 132 лв.. За мен бюджетът на София – тези 1,750 милиарда лева. – демонстрират непосредствено мащаба на смяната, която реализираме. "  Това сподели през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова на постоянно съвещание на Столичния общински бюджет за бюджета на София за 2019 година
„ И освен тъй като в последно време е съвременно да се вършат съпоставения като предизвикателство, а тъй като е значимо да си кажем действителната картина, ще ви напомня няколко цифри ” – уточни Фандъкова.

В изявлението си кметът Фандъкова сподели: „ Преди 10 години бюджетът на София беше 1 милиарда лева – през днешния ден, 10 години по-късно, той е със 750 млн. лева повече. Това значи, че всяка една от последните 10 години сме съумели да съберем и да притеглим за вложения в София 75 млн. лева повече. Дали това е доста или малко всеки може самичък да реши.

Ще си разреша още едно съпоставяне, което демонстрира доста ясно от кое място тръгнахме – през 2005 година бюджетът на София е 467 млн. лева.  1,282 милиарда лева по-малко. Знам, че някои от Вас незабавно ще кажат, че изискуем всичко това на оперативните стратегии на Европейски Съюз. Факт е, че изискуем доста на стратегиите, само че това надалеч не е всичко.

Собствените доходи на общината потвърждават доста ясно по какъв начин общината ръководи имуществото си и събира вземанията си.  В плана за бюджет за 2019 година личните доходи са 725 459 000 лева

Преди 10 година бяха 584 млн. лева, а през 2005 година – 229 млн.  За 13 години сме събрали  496 млн. лева повече. Това е директният резултат от политиката ни за по-добра събираемост и за привличане на европейско финансиране за София. И нито един лев от тези пари не е пристигнал безплатно в София.

Приходната част в бюджета демонстрира способността да се ръководят, събират и притеглят средства за града. Защото първата стъпка преди да харчиш, е да събираш.

Сравненията ясно демонстрират, че милиардният бюджет на София не е даденост.

Отговорността ни е както към обезпечаването на приходната част, по този начин и рационалното ръководство на разходната част.

Инвестиционната стратегия, която предлагаме с плана за бюджет е 632 701 155 млн. лева Това са средства, които се влагат непосредствено в смяната и развиването на София.  За 10 година увеличихме съвсем двойно финансовата стратегия – през 2009 година тя беше 356 млн., а през 2005 – 198 млн. лева

Капиталовата стратегия демонстрира средствата, които осигуряваме за директни вложения в града – 3 пъти повече по отношение на 2005-а и 2 пъти повече по отношение на 2009-а.
 
Най-честите рецензии, които слушам за бюджета на София е, че е закостенял и целите ни не се трансформират. За мен персонално това е методът да се реализират резултати.

Модернизацията на градския превоз и на транспортната инфраструктура, екологията и образованието са безспорните цели и те са такива точно, тъй като градът ни се нуждае от целенасочени и непрекъснати вложения в тези сфери, с цел да се трансформира и да върви напред.
 
За София 2019 година несъмнено е годината на метрото и на модернизацията на градския превоз. 320 млн. лева сме обезпечили за строителството на третия лъч на метрото. Изграждаме 12 км от третата линия и първите 8 км пускаме до края на годината, дружно с нови метровлакове. Включихме в бюджета и средства за закупуване на още 10 метровлака за третата линия.

През тази година ще достигнем съвсем изцяло възобновяване на градските рейсове. С стартирането на още 82 нови рейса ще достигнем междинна възраст от 6 години. Важно е да напомним, че преди 10 година междинната им възраст беше 18 г.  Заедно с общинските сдружения „ Столичен автотранспорт “ и „ Столичен електротранспорт “ инвестираме 133 млн. лева в нови рейсове и трамваи. За няколко години ние извършихме най-мащабната от десетилетия рационализация на градския превоз.Освен комфорт за пасажерите, това са и спестени нездравословни излъчвания – за 10 година единствено с новите рейсове намалихме 2,5 пъти излъчванията от градския превоз. Категорично мога да кажа, че това са съответни резултати от ограниченията на Следствен отдел към окръжна прокуратура за възстановяване на качеството на въздуха.

Над 86,4 млн. лева влагаме в съществени поправки на булеварди и улици в кварталите. 15 са огромните ни обекти, които включват и огромни квартални улици. Освен тях сме отделили 37 млн. лева за програмата за Текущ ремонт, в границите на която кметовете на 24-те региона ще заявят спомагателни квартални улици, които се нуждаят от ремонт.

37 603 613 млн. лева са директните вложенията в екология – озеленяване, рекултивация на остарели депа, ръководство на отпадъците. Парковете, които ще продължим да възвръщаме, са Западен парк, Южен парк III част, Северен парк, Розариума на " Борисовата градина ", парк " Заимов " и над 5 млн. лева за детски площадки във всички региони на общината. С Общинското сдружение „ Софийски парцели “ започваме построяването и на първия общински аквапарк като част от новия парк " Възраждане ".

Освен това планираме закупуването на мобилна станция за премерване на качеството на въздуха и слагане на 22 датчика, които ще са общински на разнообразни точки в София.

75 880 018 млн. лева са вложенията в образование – това е рекорден бюджет за нас, който включва построяването на нови здания на детски градини, съществени поправки на учебни заведения и детски градини във всички региони на София.
Тази година построяваме 15 нови здания на детски градини в регионите „ Нови Искър “, „ Лозенец “, „ Триадица “, „ Подуяне “, „ Красно село “, „ Люлин “, „ Изгрев “, „ Овча купел “, „ Студентски “, „ Витоша “ и „ Искър “. В този лист влизат и детски градини, в квартали, които до момента нямаше такива  – „ Кръстова вада “ и „ Манастирски ливади-изток “. Отделили сме и средства за планиране на нови детски градини и учебни заведения в кварталите „ Витоша Водноелектрическа централа Симеоново “ и „ Манастирски ливади “.

Над 9 млн. лева са планувани за разширения на 10 учебни заведения на територията на Столична община, като в 5 от тях ще бъдат издигнати физкултурни салони, каквито не е имало досега. Салони ще бъдат построени в 37. СУ в регион „ Люлин “, 175. ОУ в с. Мрамор, 176. ОУ в с. Негован, 64. ОУ в кв. „ Симеоново “ и 100. СУ в регион „ Сердика “.

Продължаваме плана за цялостна рационализация на 26 учебни заведения и детски градини в регионите „ Красна поляна “, „ Надежда “, „ Илинден “ и „ Връбница “.
Изброявам регионите, тъй като съм безусловно уверена, че и през днешния ден, и в идващите месеци, ще продължим да чуваме, че общината влага единствено в центъра на града.

Извън тези средства осигурихме и 5,3 млн. лева за 2 нови детски ясли в регионите „ Триадица “ и „ Красно село “.
 
Сериозни са средствата, които осигуряваме за вложения в общинските лечебни заведения и ДКЦ-а – 4 715 170 лева за здравна инсталация и поправки.
 
Важно е да подчертаем, че сме осигурили 2,5 млн. лева за създаване на нови модулни жилища, с които да продължим програмата ни за унищожаване на Виетнамските общежития. Ангажимент, по който работим съществено и поредно.
 
6 682 939 лева са вложенията в култура – включително влизат ремонтите на: Кукления спектакъл, Столичната библиотека, читалища в „ Подуяне “ и с. Лозен, началото на строителството на центъра за модерно изкуство „ Топлоцентралата “, както и ремонта на минералната баня в Банкя и проучване на постройките на двете бани в " Овча купел " и " Горна баня ".  Вече подписахме и контракта за прекачване към общината на банята в " Овча купел " и ще можем да стартираме реконструкцията на тази знакова постройка.

В умозаключение ще кажа, че дали един бюджет е огромен или дребен зависи от това с какво го съпоставяме. Ако съпоставяме бюджета на София с бюджета на другите европейски столици, с които обичаме да се съпоставяме – това несъмнено е един много непретенциозен бюджет. Ако се съпоставяме с бюджета на София през днешния ден с този преди 10 или 13 години – това е един доста сериозен бюджет.

Единственият метод да разберем къде сме, е да знаем от кое място сме тръгнали. Затова най-после ще дам още няколко числа за съпоставяне.

През 2005 година бюджетът за обучение е 3,9 млн. лева През 2009 – 49 млн. лева Днес – съвсем 76 млн. лева

През 2005 година средствата за строителството на метрото са 93 млн. лева, през 2009 – 138 млн. Днес – 320 млн. лева Разбира се, наблягам, че трябваше да се построи доверието на Европейската комисия към този план и това са съществени старания на доста хора за обезпечаването на средства, които не идват безплатно.

През 2005 година парите за ремонт на улици са 27 млн. лева През 2009 – 35 млн. лева, а в този момент, 10 години по-късно – 86 млн. лева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР