Проектът цели да създаде поне 8 младежки бизнеси с международни

...
Проектът цели да създаде поне 8 младежки бизнеси с международни
Коментари Харесай

Ученици от България и Норвегия ще развиват стартъп идеи за адресиране на промените в климата

Проектът цели да сътвори най-малко 8 юношески бизнеси с интернационалните смесени екипи на възпитаници от гимназиален стадий от двете страни.

Проектът „ Зелено съдействие оттатък граници “ на Джуниър Ачийвмънт България започва публично с осведомително събитие, последвано от въвеждащо двудневно образование по зелено предприемачество за 20 учители от определените за присъединяване учебни заведения. По време на образованието те се срещнаха с просветителните материали по стратегия GREENT на Джуниър Ачийвмънт България, които ще бъдат употребявани за преподаване в учебно заведение през втория образователен период и за образуване на на практика действия за генериране и бизнес моделиране на концепция за зелен бизнес.

„ Проектът Зелено съдействие оттатък граници “ е в благозвучие с и в поддръжка на новото отношение, което ние хората би трябвало да възприемем към природата като цяло – ресурсите са изчерпаеми, климатът се трансформира и ние би трябвало освен да щадим средата, само че и умишлено да регенерираме скъпите екосистеми, които ни заобикалят и ни дават богатствата си изцяло гратис. Философията на JA България и на сътрудниците, които застават до нас в този план, е посредством предприемаческия метод и метод на мислене да търсим решения за справяне с измененията в климата и изчерпването на ресурсите. Целта е да създадем сложен метод, който трансформира практическото обучение в основа за действителната реализация на екологосъобразни артикули и услуги от младите бизнесмени още в учебно заведение. “ – сподели Милена Стойчева, изпълнителен шеф на просветителната организация JA България, водач в двугодишния план.

Планираните обучителни действия ще започват до седмица и ще покачат потенциала на 520 младежи, 26 учители и представители на 10 Неправителствени организации, бизнеси и държавни институции в региона на зеленото предприемачество, опазването на околната среда и зелените нововъведения.

Двадесетте учебни заведения, които бяха определени всред над 70 кандидатствали, са от Бургас, Велинград, Видин, Вършец, Гоце Делчев, Златица, Казанлък, Кнежа, Костинброд, Лом, Правец, Разград, Русе, Сандански, Силистра, Смолян, Хасково и София.

Сред тематиките, които ще бъдат показани в клас благодарение на голям брой вдъхновяващи образци за положителни практики и млади зелени бизнесмени от целия свят, са доктрина за системите, редовно мислене, Антропоцен, биоразнообразие и заканите за него, промени в климата, кръгова стопанска система, цели на Организация на обединените нации за стабилно развиване, предприемачески и зелен метод на мислене, напредничав метод на мислене, новаторски хрумвания и бизнес модели за резистентен бизнес и други.

В хода на плана, който ще продължи до 2021 година, се плануват редица събития, целящи определяне на контакти и обмяна на хрумвания сред Неправителствени организации, бизнес, държавно управление и учебни заведения, както и обмяна на работещи положителни практики сред Норвегия и България в областта на зелените нововъведения и основаване на устойчиви и виновни бизнеси.

Ще бъдат образувани 8 или повече трансгранични екипи посредством работа по програмата „ Учебна компания “ на JA, които ще осъществят новаторски хрумвания за справяне с климатичните промени, като най-хубавите от тях ще могат да аплайват в акселератора на Green Business Norway. Ще бъде подтиквано основаването на работеща норвежко-българска младежка организация (за младежи над 18 г.), ментори и специалисти, която да надгради резултатите от плана и да обезпечи устойчивостта му.

В дълготраен проект стремежът на основателите е да образуват нова настройка и мислене, които да оказват помощ на младежите да бъдат дейни участници в създаването и внедряването на новаторски решения в дома и бизнеса.

Проектът се извършва с финансова поддръжка в размер на 143 218 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Партньори на Джуниър Ачийвмънт България в реализацията на „ Зелено съдействие оттатък граници “ са норвежките организации Ungt Entreprenorskap Sogn og Fjordane и Green Business Norway, както и българската Nordic Innovation Hub. Организациите и фирмите, които ще поддържат учебните заведения с ментори и експертиза, включват Greenpeace България, Сдружение Slowfood, Ecologica, Casus Futura, Lam’On и други.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР